Απάτη με κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,1 εκατ. ευρώ

Απάτη με κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,1 εκατ. ευρώ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξάρθρωση μιας «σύνθετης» υπόθεσης διασπάθισης κοινοτικών πόρων προορισμένων για ακαδημαϊκή έρευνα αποκάλυψε χθες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η υπόθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της OLAF, αφορά κονδύλια 1,1 εκατ. ευρώ, τα οποία χορήγησε η εκτελεστική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα λεφτά προορίζονταν για τη χρηματοδότηση του ερευνητικού εγχειρήματος επιστήμονος που ήταν επικεφαλής ενός δικτύου περισσότερων των 40 ερευνητών ανά τον κόσμο.

Οι υποψίες της OLAF κινήθηκαν από τον τρόπο που πληρώνονταν οι ερευνητές: με επιταγές στο όνομά τους, που όμως κατετίθεντο από την επικεφαλής επιστήμονα, σε λογαριασμούς με πολλαπλούς δικαιούχους, μεταξύ των οποίων και η ίδια. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, παρά τις προσπάθειες της ύποπτης να παρεμποδίσει τις έρευνες, η OLAF, με τη συνδρομή των ελληνικών αστυνομικών αρχών, εξιχνίασε την υπόθεση. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι η ερευνήτρια απέσυρε μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς αυτούς σε μετρητά ή τα μετέφερε σε προσωπικό της λογαριασμό. Σειρά ερευνητών που είχαν συνδεθεί με το ερευνητικό εγχείρημα και στα ονόματα των οποίων είχαν ανοιχτεί οι λογαριασμοί δήλωσαν πλήρη άγνοια τόσο για το εγχείρημα όσο και για την ύπαρξη των λογαριασμών.

Ο διευθυντής της OLAF, Βίλε Ιτάλα, τόνισε σε δήλωσή του ότι η υπόθεση «αναδεικνύει εκ νέου τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά στοιχεία για την επιτυχή καταπολέμηση της απάτης». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για υποψήφια μεταδιδάκτορα σε σχολή τεχνολογικού-επιστημονικού προσανατολισμού σε πανεπιστήμιο της Βορείου Ελλάδος. Από την πλευρά της, υποστηρίζεται ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε δεν ήταν ξεκάθαρο ότι η ερευνήτρια ήταν υποχρεωμένη να τοποθετήσει τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό (ΕΛΚΕ) του ιδρύματός της. Επίσης, υποστηρίζεται πως, ενώ εξαρχής γίνεται έλεγχος στους φορείς χρηματοδότησης, έγινε δεκτό τα χρήματα να κατατεθούν σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με την OLAF να συστήνει στο ERCEA την ανάκτηση 190.000 ευρώ (τα ποσά που φέρεται να δόθηκαν στο διεθνές δίκτυο ερευνητών) και στις ελληνικές αρχές τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή