Στις 120.000 οι αιτούντες άσυλο στη χώρα

Στις 120.000 οι αιτούντες άσυλο στη χώρα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο και προσφύγων που φτάνουν πλέον τις 120.000 φιλοξενούνται σε διάφορες δομές στην Ελλάδα, παρά τη σημαντική μείωση των αφίξεων τους τελευταίους μήνες. Οι 39.700 (το 33%) βρίσκονται στα νησιά, ενώ οι 80.300 (το 67%) στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, προχθές τη νύχτα ομάδα ατόμων έβαλε φωτιά σε ξενοδοχείο στην Αρνισσα Πέλλας, προκειμένου να εμποδίσει την εγκατάσταση μεταναστών οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί από τα νησιά.

Πάντως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, ανέφερε ότι το πρόγραμμα ενοικίασης ξενοδοχείων θα σταματήσει στο τέλος του χρόνου. 

Χθες τα ξημερώματα στη Λέσβο έφτασε η πρώτη βάρκα με μετανάστες έπειτα από 35 ολόκληρες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αφίξεις ήταν μηδενικές. Επέβαιναν 51 άτομα, περισσότερα από όσα πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά όλο τον Απρίλιο, συνολικά 39 άτομα. «Δεν γνωρίζουμε αν οι αφίξεις θα συνεχιστούν» τόνισε χθες ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε μπει στην καλοκαιρινή περίοδο. Χαρακτηριστικά πέρυσι τον Απρίλιο 1.856 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, ενώ τον Μάιο του 2019 ήρθαν διά θαλάσσης 2.651 άτομα. Τους ίδιους μήνες από τα σύνορα στον Εβρο πέρασαν 1.164 και 547 άτομα αντίστοιχα.

Ο κ. Λεκλέρκ σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους χθες εμφανίστηκε βέβαιος για την εμφάνιση κρούσματος COVID-19 στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά, τονίζοντας ότι είναι θετικό το ότι μειώθηκε λίγο ο αριθμός των διαμενόντων στα ΚΥΤ.  Ηταν, ωστόσο, κάθετα αντίθετος με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να απομακρύνονται από το σύστημα φιλοξενίας άμεσα όσοι κρίνονται πρόσφυγες καθώς, όπως τόνισε, «οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με τις δικές τους δυνάμεις».

Ο αντιπρόσωπος της Υ.Α. σχολιάζοντας την αύξηση των αποφάσεων όσον αφορά τα αιτήματα ασύλου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σημείωσε ότι η μείωση των αφίξεων και η αναστολή λόγω COVID-19 του δικαιώματος κατάθεσης αιτήματος ασύλου, έδωσε τη δυνατότητα στην υπηρεσία να εξετάσει παλαιές υποθέσεις που αφορούσαν κυρίως Σύρους. «Γι’ αυτό και το μεγάλο ποσοστό των αποφάσεων είναι θετικό», σημείωσε.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν αδειάσει 13.000 θέσεις φιλοξενίας εξαιτίας της αποχώρησης των αναγνωρισμένων προσφύγων, ο κ. Λεκλέρκ τόνισε ότι «οι έξοδοι από το σύστημα πρέπει να πραγματοποιηθούν σταδιακά και με συγκεκριμένα κριτήρια. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες». Προσέθεσε ότι τα προγράμματα ένταξης που εφαρμόζονται, στην πράξη αφορούν ελάχιστους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Οσον αφορά την COVID-19 ο κ. Λεκλέρκ ανέφερε, «ζητάμε από την κυβέρνηση και τους πολίτες να συμπεριφερθούν στους αιτούντες άσυλο όπως και στους υπόλοιπους πολίτες. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».

Κριτική για ν/σ

Για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης που συζητείται στη Βουλή, ο κ. Λεκλέρκ άσκησε δριμεία κριτική στο γεγονός ότι η κράτηση από έσχατη λύση όπως πρέπει να είναι, μετατρέπεται στον κανόνα. «Δεν μπορούμε να βάζουμε υπό κράτηση ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα αλλά ζητούν άσυλο», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή