ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά από τηλεφώνημα-παγίδα η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στην Κυψέλη

Μετά από τηλεφώνημα-παγίδα η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στην Κυψέλη

Συνελήφθη σήμερα, Κυριακή, από την Ασφάλεια Αττικής ο άνδρας που τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση τα ξημερώματα του Σαββάτου, από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, καταγγέλλοντας ψέματα ότι έπεσε θύμα ληστείας και τραυματισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα επεισόδια με τους συγκεντρωμένους νεαρούς, όταν έφτασαν εκεί οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση, πρόκειται για 52χρονο, ο οποίος με τη σχηματιζόμενη εις βάρος του δικογραφία, θα παραπεμφθεί τη Δευτέρα στον εισαγγελέα.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, ο 52χρονος είναι άνεργος, κάτοικος διαμερίσματος στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και ομολόγησε ότι πράγματι τηλεφώνησε, στην Άμεση Δράση, χωρίς να ισχύουν τα περί ληστείας και τραυματισμού που ισχυρίστηκε.

Απολογούμενος, είπε στους αστυνομικούς ότι ενοχλούνταν από τον κόσμο που είχε μαζευτεί στην πλατεία και θεώρησε ότι με το συγκεκριμένο τέχνασμα θα έφερνε την αστυνομία στην πλατεία και ο κόσμος θα έφευγε.

«Αφού έχετε πάει στα Εξαρχεια, γιατί φοβάστε να μπείτε στην πλατεία Αγίου Γεωργιου;», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψη του. Τις κλήσεις έκανε με κινητό που ήταν καταχωρισμένος σε άλλο όνομα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, «η αστυνομία δεν επενέβη, βάσει σχεδίου, για να «διαλύσει» την συγκέντρωση, εφαρμόζοντας τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού» και να απομακρύνει τα περίπου 200 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί, ενώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπήρχε πιθανότητα «παγίδας», καθώς είχαν γίνει καλέσματα από τον αναρχικό χώρο για την συγκέντρωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η αστυνομία επενέβη ξημερώματα Σαββάτου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, γιατί εκλήθη τηλεφωνικά από ιδιώτη που επικαλέσθηκε κίνδυνο ζωής.

Η αστυνομία δεν επενέβη, λόγω της συγκέντρωσης περίπου 200 ατόμων.

Δεν επενέβη, βάσει σχεδίου, για να «διαλύσει» την συγκέντρωση, εφαρμόζοντας τα μέτρα αποφυγής  συνωστισμού για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 00:30 του Σαββάτου 9ης Μαΐου, ιδιώτης  κάλεσε την Άμεση Δράση, δήλωσε ότι βρισκόταν στην πλατεία, ήταν τραυματισμένος στο πόδι, είχε μαχαιρωθεί, τον είχαν ληστέψει και ζητούσε επειγόντως  βοήθεια.

Αν και ήταν πιθανό το ενδεχόμενο παγίδας, αν και σε έντυπα και ιστοσελίδες του αναρχικού χώρου είχαν υπάρξει «καλέσματα» για την συγκεκριμένη συγκέντρωση, ομάδα  αστυνομικών κινήθηκε επειγόντως προς το σημείο και ο επικεφαλής συνομίλησε εκ νέου τηλεφωνικά με τον ιδιώτη.

Αυτός επιβεβαίωσε ότι είναι τραυματισμένος, δεν μπορεί να κινηθεί ώστε να βγει από την πλατεία, όπως του ζητήθηκε, είπε ότι βλέπει τους δράστες εκεί κοντά ανάμεσα στο πλήθος και έδωσε ως στίγμα την συμβολή των οδών Επτανήσου και Ιθάκης στην πλατεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση  μόλις εισήλθαν στην πλατεία με μπουκάλια, ξύλα, πέτρες κλπ. Ο ιδιώτης δεν απαντούσε πλέον στις επανειλημμένες  κλήσεις των αστυνομικών.

Έτσι άρχισαν τα επεισόδια.

Ο άνδρας που με την ψευδή έκκληση προκάλεσε τα γεγονότα, ηλικίας 52 ετών, συνελήφθη σήμερα και με τη σχηματιζόμενη εις βάρος του δικογραφία, θα παραπεμφθεί αύριο στον εισαγγελέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ