ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαναπατρίζονται 130 Ελληνες που είχαν αποκλειστεί στην Βρετανία λόγω κορωνοϊού

Επαναπατρίζονται 130 Ελληνες που είχαν αποκλειστεί στην Βρετανία λόγω κορωνοϊού

Αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Αθήνα για το Ηνωμένο Βασίλειο ομάδα 16 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και 34 ενηλίκων για επανένωση με τις οικογένειές τους, ενώ με το ίδιο αεροσκάφος έχει προγραμματιστεί να επιστρέψουν το απόγευμα από το Λονδίνο 130 Έλληνες που είχαν αποκλειστεί εκεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι η πραγματοποίηση της ειδικής αυτής πτήσης διπλού σκοπού (μετακίνηση προσφύγων-επαναπατρισμός Ελλήνων) συμφωνήθηκε προ ημερών από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους, που οδήγησαν στην υπογραφή Στρατηγικού Σχεδίου Δράσεως Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, με αντικείμενο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς πρόκλησης του μεταναστευτικού.

Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, της πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ, και της ειδικής γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι«η πτήση αυτή, διπλού σκοπού, είναι αποτέλεσμα επίμονης και χαμηλών τόνων προσπάθειας και συνεργασίας τριών υπουργείων – Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας- και δύο κυβερνήσεων, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου» και  πρόσθεσε ότι σήμερα γίνεται «το πρώτο βήμα εφαρμογής του Σχεδίου Κοινής Δράσης Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, που υπογράψαμε πριν μερικές μέρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Από την πλευρά της η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Σμιθ, εξέφρασε την ικανοποίησή της καθώς«φέραμε το πρώτο πραγματικό αποτέλεσμα του Σχεδίου Δράσης, που υπογράψαμε πριν από δύο εβδομάδες» και πρόσθεσε:«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του υπό αναθεώρηση Κανονισμού του Δουβλίνου. Η πρόθεσή μας είναι, παρόλο που αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνεχίσουμε τις επανενώσεις παιδιών με τις οικογένειές τους στη Βρετανία. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να συνεχίσουμε να φέρνουμε αυτό το αποτέλεσμα στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ