Επεισόδια σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα

Επεισόδια σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές και στους επιστήμονες της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι τοπικές επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός χωρίς να τηρούνται κανόνες, όπως η περίπτωση του οικισμού Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αυτού του είδους οι επιδημίες δείχνουν ότι ο ιός κερδίζει έδαφος, ενώ εμείς χάνουμε. «Ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση δεν είναι πως ο ιός έχασε τη δύναμή του. Είναι πως με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων κρατήσαμε τη κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά εάν μείνουμε έτσι σβήνει. Αλλά δεν έχει εξαφανιστεί» σημείωσε και τόνισε, «θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένες περιπτώσεις της νόσου και επιδημίες και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές τους εστίες. Με ανησυχεί όταν θα γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό. Οταν θα έχουμε πολλαπλές επιδημίες ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, θα δοκιμάσουν τη σταδιακή άρση των μέτρων, και την όλη προσπάθεια επιστροφής στη μερική κανονικότητα».

Αφορμή γι’ αυτές τις προειδοποιήσεις στάθηκε ο εντοπισμός 35 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. Η νέα προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας εκεί και συγκεκριμένα η «είδηση» ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό θα μεταφερθούν στη δομή «Αρωγή» που έχει δημιουργηθεί από την Περιφέρεια προκειμένου να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό. Η λύση της απομάκρυνσης από τον οικισμό για όσους βρίσκονται θετικοί έχει επιλεγεί δεδομένου ότι ο τρόπος ζωής των Ρομά και το γεγονός ότι πολλά άτομα διαμένουν σε μια κατοικία καθιστά δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου της κοινωνικής απομόνωσης και της καραντίνας. Oταν χθες το μεσημέρι στον οικισμό έφτασε το πούλμαν για τη μεταφορά των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί, ομάδα κατοίκων προκειμένου να εμποδίσει την επιβίβαση έβαλε φωτιά σε διάφορα σημεία. Επακολούθησε μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα το συνεργείο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να αποχωρήσει.

Επίθεση δέχθηκε λίγο αργότερα και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή όταν πληροφορήθηκαν –κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που εξελίσσονταν στην έδρα της Περιφέρειας– για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Πάντως, χθες το απόγευμα επικράτησε τελικά ηρεμία, ενώ και όσοι βρέθηκαν θετικοί μεταφέρθηκαν στη δομή «Αρωγή». Στην περιοχή υπάρχει αυξημένη αστυνομική δύναμη προκειμένου να τηρηθούν τα αυξημένα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί λόγω του αριθμού των κρουσμάτων.

Συνολικά, χθες, ανακοινώθηκαν 40 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2.810. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 23 ασθενείς με COVID-19, ενώ 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονταν λόγω της νόσου.

Χθες ανακοινώθηκαν 4 νέοι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού. Ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα είναι 160, εκ των οποίων το 94% είχε υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έως και χθες έχουν ελεγχθεί στην Ελλάδα για τον SARS-CoV-2 120.015 κλινικά δείγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή