ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς μέτρα θα έφθαναν οι ΜΕΘ;

choris-metra-tha-efthanan-oi-meth-2378480

Ενα σενάριο που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το τι θα συνέβαινε όσον αφορά τις εξελίξεις της COVID-19 στη χώρα μας εάν δεν είχαν ληφθεί τα περιοριστικά μέτρα.

Σίγουρα ο αριθμός κρουσμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Επίσης, μεγάλος θα ήταν και ο αριθμός των ζητούμενων ΜΕΘ.

Ενα τέτοιο σενάριο παρουσιάζουμε στο σχεδιάγραμμα που συνοδεύει αυτό το σημείωμα. Παρουσιάζουμε γραφικά τις απαιτούμενες ΜΕΘ αν δεν λαμβάνονταν εγκαίρως τα μέτρα και αφήναμε να διαμορφωθεί ανεξέλεγκτα ο αριθμός των κρουσμάτων. Το σχεδιάγραμμα συμπληρώνεται επίσης με τον δημοσιοποιημένο αριθμό ΜΕΘ που τελικά απαιτήθηκαν.

Οι διαφορές των δύο σχημάτων είναι σημαντικές. Με τα μέτρα που ελήφθησαν περιορίσαμε σημαντικά τη ζήτηση για ΜΕΘ μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων ενός κατά κοινή ομολογία «κουρασμένου» συστήματος υγείας.

choris-metra-tha-efthanan-oi-meth0

Εάν βασιστούμε στα στοιχεία για την COVID-19 που είναι ακόμη και σήμερα αναρτημένα στον οργανισμό Healhdata.com, ενώ η Ελλάδα είχε γενικά στη διάθεσή της 11.813 κρεβάτια, εξειδικευμένα για COVID-19 είχε μόνο 206 σε ΜΕΘ. Αν και σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε και αυξήσαμε σε σημαντικό βαθμό τα κρεβάτια ΜΕΘ, τα συμπεράσματα για το τι θα μπορούσε να συμβεί τα αφήνουμε στους αναγνώστες.

Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε, αν και είναι γενικότερα κοντά σε απόψεις ειδικότερων από εμάς, δεν παύουν να είναι πειραματισμοί με δύσκολες υποθέσεις. Ελπίζουμε, όμως, στην επιείκεια των αναγνωστών για να ξεφύγουμε από την παγίδα να χαρακτηριστούμε «γραφικοί».

* Οικονομικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ρέθυμνο.