Συνωστισμός έξω από την Υπηρεσία Ασύλου

Συνωστισμός έξω από την Υπηρεσία Ασύλου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξαν με ελάχιστο προσωπικό και πολλές δυσκολίες χθες τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου για το κοινό, δύο μήνες και πέντε ημέρες μετά την αναστολή λειτουργίας που είχε επιβληθεί στις 13 Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία για τον κορωνοϊό.

Σε εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων είχε σταματήσει η κατάθεση των νέων αιτημάτων ασύλου καθώς και η πραγματοποίηση συνεντεύξεων για την εξέταση των αιτημάτων, διαδικασίες που απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία. Εκατοντάδες μετανάστες έσπευσαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός, χωρίς παράλληλα να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης. Την ίδια ημέρα ξεκίνησε και επισήμως η λειτουργία των ΑΤΜ εντός των ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά ώστε να εξυπηρετούνται οι μετανάστες χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται προς τις πόλεις.

Εξω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας ασύλου, τα οποία βρίσκονται στη λεωφόρο Κατεχάκη, χθες συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα προκειμένου να διεκπεραιώσουν εργασίες που εκκρεμούσαν εδώ και μήνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία έτσι και αλλιώς λειτουργεί με το 50% του προσωπικού λόγω των μέτρων για τον COVID-19, ορισμένοι υπάλληλοι κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ αρκετοί συμβασιούχοι υπάλληλοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τη μη ανανέωση των συμβάσεων 17 συναδέλφων τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το προσωπικό που προσήλθε χθες στα γραφεία της Υπηρεσίας ήταν εξαιρετικά μειωμένο.

Με ανακοινώσεις στο Iντερνετ η Yπηρεσία Ασύλου την προηγούμενη εβδομάδα είχε ενημερώσει ποιες εργασίες θα εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα, ωστόσο οι μετανάστες δεν μπορούν συχνά να «ανακαλύψουν» αυτές τις πληροφορίες έγκαιρα ή να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν.

Την ίδια στιγμή, ο όγκος των εκκρεμών προς διεκπεραίωση υποθέσεων έχει αυξηθεί υπερβολικά. Ενδεικτικά στη Μόρια, όπου παραμένουν πάνω από 18.000 αιτούντες άσυλο, εκκρεμεί η πραγματοποίηση 5.874 αυτοπρόσωπων συνεντεύξεων στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων. Η Yπηρεσία Ασύλου στο νησί αναμένει την τοποθέτηση των πλεξιγκλάς στα γραφεία για να ξεκινήσει τις συνεντεύξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή