Απεβίωσε ο ιδρυτής του ΑΗΙ Ευγένιος Ρωσσίδης

Απεβίωσε ο ιδρυτής του ΑΗΙ Ευγένιος Ρωσσίδης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε, σε ηλικία 92 ετών, ο ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Ευγένιος Ρωσσίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του σύγχρονου ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον. O Ρωσσίδης ίδρυσε το ινστιτούτο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Είχε χαρακτηριστεί «ο αρχιτέκτονας του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Τουρκία», που υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο με διακομματική στήριξη μετά την τουρκική εισβολή και το οποίο μέχρι και σήμερα θεωρείται η «πιο ουσιαστική πολιτική νίκη για το κράτος δικαίου στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγγάκης, ανέφερε ότι ο Ευγένιος Ρωσσίδης ήταν ένας άνθρωπος που ενεργούσε με βάση τις πεποιθήσεις και τις αρχές του και υποστήριξε τα θέματα που τον αφορούσαν για όλους τους σωστούς λόγους. Διετέλεσε υφ. Οικονομικών στην κυβέρνηση Νίξον και έγινε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός του οποίου ο διορισμός επικυρώθηκε από τη Γερουσία.

Το 2004 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τον τίμησε με το Βραβείο του Φοίνικα, ενώ το 2016 τιμήθηκε και από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο Ρωσσίδης «ήταν ένας από τους πρώτους που συνέλαβαν τη σημασία της πολιτικής οργάνωσης των Ελλήνων της Αμερικής, μια ισχυρή φωνή υπέρ του δικαίου και των συμφερόντων του ελληνισμού. Αλλά και μια διαχρονική γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη πατρίδα του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή