Αντιδράσεις σε Μαλακάσα και Κρανίδι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις σε Μαλακάσα και Κρανίδι όσο προχωρεί η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό. Οι κάτοικοι ζητούν να απαγορευθεί πλήρως η κυκλοφορία στους μετανάστες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας όπου είχε εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού. Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκρότηση επιτροπής με την εμπλοκή όλων των αρμοδίων (υπουργείο Υγείας, Πολιτική Προστασία και υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου) ώστε να αποφασιστεί ποια είναι τα βήματα που θα εφαρμοστούν όσον αφορά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό στις δομές φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, παρατείνεται η καραντίνα έως και τις 7 Ιουνίου, στα 5 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Συγχρόνως, στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα έχουν επιβληθεί περιορισμοί κυκλοφορίας όπου διαμένουν αιτούντες άσυλο, καθώς μόνο μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να βγαίνει εκτός δομής από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το βράδυ.

Στο Κρανίδι, 450 μετανάστες φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» της περιοχής, όπου στις 21 Απριλίου εντοπίστηκαν 153 κρούσματα κορωνοϊού. Η δομή τέθηκε άμεσα σε καραντίνα, η οποία ωστόσο ένα μήνα αργότερα έχει λήξει. Το προηγούμενο Σάββατο ένα άτομο από τη δομή φέρεται να βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι ζητούν το κλείσιμο της δομής δεδομένου ότι ξεκινάει η τουριστική περίοδος και για την εκεί περιοχή. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το φερόμενο ως κρούσμα είναι ένα ανήλικο παιδί, το οποίο είναι πολύ πιθανό να φάνηκε «ψευδώς» θετικό, ωστόσο οι εξετάσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς το παιδί σχεδιάζεται να μεταφερθεί σε δομή ανηλίκων. Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, πάντως, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, δεδομένου ότι, όπως τονίζει, κινδυνεύουν οι κάτοικοι.

Πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρουν ότι οι ειδικοί επιστήμονες θα κληθούν εντός των ημερών να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων για την COVID-19 στις δομές φιλοξενίας. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να παραμείνουν για πάντα υπό περιορισμό οι διαμένοντες στις δομές, καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί επιπλέον ανάγκες εξυπηρέτησης και προκαλεί εντάσεις.

Αντιδράσεις σημειώνονται και στη Μαλακάσα, όπου εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, στην οποία φιλοξενούνται 1.500 άτομα, κυρίως Αφγανοί. Ωστόσο, στην περιοχή από τις αρχές Απριλίου μεταφέρθηκαν από τα νησιά όσοι έφτασαν τον Μάρτιο και ενώ ίσχυε αναστολή του δικαιώματος κατάθεσης αιτήματος ασύλου. Ετσι, στη Μαλακάσα λειτουργεί μια επιπλέον δομή, η οποία φιλοξενεί 1.200 άτομα και η οποία, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, δεν είναι κλειστή. «Δεν πρόκειται για κλειστή δομή, όπως μας έλεγαν. Τους αντιμετωπίζουν σαν πρόσφυγες και όχι σαν παράνομους μετανάστες», αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Λίτσας. «Δίπλα σε ένα χωριό με 500 κατοίκους διαμένουν 2.700 μετανάστες. Εμείς δεν έχουμε τις αναγκαίες υποδομές», εξηγεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT