ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία

Από το δύσκολο «μένουμε σπίτι» έχουμε περάσει στο εξίσου δύσκολο «μένουμε ασφαλείς», αφού «ο κορωνοϊός βρίσκεται κοντά μας και δεν σηκώνει παιχνίδια». Βρισκόμαστε στην 4η εβδομάδα της 2ης φάσης που αφορά στην σταδιακή αποκλιμάκωση και άρση των περιορισμών και το μεγάλο στοίχημα που θα μας οδηγήσει οριστικά και αμετάκλητα από εδώ και πέρα στη νέα καθημερινότητά μας είναι η τήρηση των όρων ατομικής υγιεινής και προστασίας. Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σήμερα, είπε, κλείνουμε με αυτήν την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα 72 ημέρες, από τις 16 Μαρτίου, σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης. «Σε αυτούς τους δύο μήνες καθημερινής μας επικοινωνίας, προσπαθήσαμε δίχως ωραιοποιήσεις να δίνουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά στοιχεία και να εξηγούμε τι κάνουμε. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον α ή τον β χειρισμό. Ουδείς έχει το αλάθητο και πάντα είμαστε ανοιχτοί σε κριτική που είναι ένα συστατικό στοιχείο της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Αλλά ήμασταν πάντα ειλικρινείς και ποτέ δεν κρύψαμε την πραγματικότητα. Η ειλικρίνεια είναι το βασικό στοιχείο για να χτιστεί μια σχέση πραγματικής άδολης εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως είπε, ένας κύκλος κλείνει αλλά «παραμένουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή, και συνεπείς στην τήρηση των κανόνων και των οδηγιών». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα θα συνεχιστεί παρακολουθώντας κάθε μέρα τις εξελίξεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπαθείας μας με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαν μέχρι σήμερα. «Εχουμε επανέλθει σε μεγάλο μέρος στη νέα μας καθημερινότητα και οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και από την Πολιτική Προστασία αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία. Δεν βρισκόμαστε, πλέον, στην περίοδο του lockdown, ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο. Και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινά ενημέρωση με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά. Πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί, αν εκτός από τις εξελίξεις στον ιατρικό τομέα η Πολιτεία λειτουργήσει συντεταγμένα, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα και όλοι οι πολίτες λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης, όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία σε αυτήν την πρωτόγνωρη για όλους μας περίοδο».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, τονίζοντας ότι έχει εξηγηθεί γιατί αυτό είναι καλό για τα παιδιά και τις οικογένειες τους και επανέλαβε τους κανόνες που έχουν έχουν ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας.

Αναφέρθηκε επίσης στους υγειονομικούς κανόνες που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας, υπογραμμίζοντας ότι από την τήρησή τους εξαρτάται να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε ως τώρα. «Ενα είναι σίγουρο, ότι δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία. Ο ιός θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμη και δεν σηκώνει παιχνίδια, όπως έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Εμείς ευτυχώς αποφύγαμε να ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις. Χρειάζεται και στις επόμενες φάσεις να δείξουμε την ίδια σοβαρότητα, την ίδια πειθαρχεία», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ