Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία των κύκνων

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία των κύκνων

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορούς, γάζες, ριζάλευρο, καλαμπόκι κ.ά. ζητούν επειγόντως οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων στην Αίγινα αφού οι άρρωστοι και χειρουργημένοι κύκνοι, που νοσηλεύονται εκεί έχουν φτάσει τους 150 και έπεται συνέχεια -εκφράζονται φόβοι- δραματική!

Οπως είπε στην «K» η υπεύθυνη του Κέντρου κ. Μαρία Γανωτή τα προβλήματα είναι πολλά και τα μέσα και οι άνθρωποι δεν επαρκούν.

Το εικοσιτετράωρο ενός κύκνου, που περιθάλπεται είναι πολύ απαιτητικό. «Αφού χειρουργηθεί, διαδικασία που διαρκεί ακόμη και δύο ώρες», λέει η κ. Γανωτή «περνάει στο κρεβάτι του. Εκεί τα κλινοσκεπάσματα -από εφημερίδες τις περισσότερες φορές- πρέπει να αλλάζουν δύο φορές την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε και τη διατροφή τους. Στο κέντρο φτάνουν συνήθως εξαιρετικά εξαντλημένοι. Στην καλύτερη περίπτωση ζυγίζουν μόλις τέσσερα κιλά ενώ το κανονικό τους βάρους είναι τουλάχιστον 6,5 κιλά. Για τη διατροφή τους επιστρατεύονται οροί που τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα πρέπει να αλλάζουν. Επειδή όμως οι κύκνοι είναι εξαιρετικά ανυπόμονοι και κινητικοί χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα οι πληγές τους. Οι επίδεσμοι αλλάζουν πολύ τακτικά -κάθε δυο ή τρεις ημέρες- και οι νάρθηκες συνεχώς ανανεώνονται. Το δυσκολότερο όμως είναι να «θρέψουν» οι τραυματισμένες φτερούγες, που θέλουν τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να συγκολληθούν».

Οι εθελοντές του Κέντρου απευθύνουν έκκληση σε όλους. Αυτή τη δύσκολη στιγμή μπορούν όλοι να προσφέρουν ακόμη και με την εθελοντική τους εργασία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 9520117.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT