Πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούμε ακόμα και μετά την 1η Ιανουαρίου 2002 να χρησιμοποιούμε τα εθνικά νομίσματα που μας έμειναν από προηγούμενα ταξίδια στην Ευρώπη ή θα είναι άχρηστα;

Ως τις 28 Φεβρουαρίου 2002, όσο δηλαδή διαρκεί η περίοδος της «διπλής κυκλοφορίας», μπορούμε να χρησιμοποιούμε είτε το προηγούμενο νόμισμα της χώρας είτε το ευρώ στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, με τρεις εξαιρέσεις: στην Ολλανδία ώς τις 27 Ιανουαρίου, στην Ιρλανδία ώς τις 9 Φεβρουαρίου και στη Γαλλία ώς τις 17 Φεβρουαρίου 2002. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν πληρώνουμε σε εθνικό νόμισμα θα παίρνουμε ρέστα σε ευρώ. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, το παλαιό νόμισμα μπορεί να ανταλλάσσεται στις εμπορικές τράπεζες για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ύστερα από αυτήν σε καταστήματα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για παρατεταμένη περίοδο ή επ’ αόριστον. Για σχετικές πληροφορίες, δείτε τον δικτυακό τόπο www.euro.ecb.int/ στο Ιnternet.

Οταν ταξιδεύουμε, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη διεθνή πιστωτική μας κάρτα (π.χ. Visa ή MasterCard) για να κάνουμε αναλήψεις από αυτόματες ταμειοληπτικές μηχανές (ΑΤΜ);

Ναι, αρκεί η τράπεζά μας να μας έχει δώσει προσωπικό κωδικό (PIN) πριν φύγουμε από την πατρίδα μας. Χωρίς προσωπικό κωδικό, δεν θα μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις από ΑΤΜ.

Το ευρώ θα είναι διαθέσιμο σε ανταλλακτήρια εντός της Ευρωζώνης (σε αεροδρόμια, π.χ.) από σήμερα, 1η Ιανουαρίου;

Ναι.

Και εκτός της Ευρωζώνης;

Τα ανταλλακτήρια εκτός της Ευρωζώνης μπορεί να έχουν χαρτονομίσματα ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2002.

Οι ταξιδιωτικές επιταγές σε ευρώ που διατίθενται εντός της Ευρωζώνης υπάρχουν σε χώρες εκτός Ευρωζώνης;

Ναι.

Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιούμε γραμματόσημα στα οποία αναγράφεται η τιμή βάσει του παλαιού νομίσματος;

Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για αρκετούς μήνες ακόμα. Οταν παρέλθει αυτό το διάστημα μπορούμε να τα ανταλλάξουμε στα ταχυδρομεία για περιόδους που εξαρτώνται από την εκάστοτε χώρα.

Θα υπάρξει πρόβλημα απάτης; Τι πρέπει να προσέχουμε;

Παρότι έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια να εξοικειωθούν οι έμποροι με το ευρώ, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποια «λάθη απροσεξίας» όσο οι άνθρωποι εξοικειώνονται με το νέο νόμισμα. Οπως συμβαίνει πάντα όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, θα πρέπει να ελέγχουμε αμέσως τα ρέστα και τις αποδείξεις που μας δίνουν για πληρωμές με πιστωτική κάρτα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έγινε λάθος.

Θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία των πωλήσεων με την κυκλοφορία του ευρώ;

Οχι. Οι συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) θα καθορίζονται και πάλι από την εκάστοτε χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT