Καλωσόρισες ευρώ!

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγάλη νομισματική αλλαγή, που θα προσδιορίσει το ευτυχές 2002 και θα επηρεάσει βαθύτατα την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία και κοινωνία, ξεκίνησε ήδη από τα μεσάνυχτα. Τα ΑΤΜς των εμπορικών τραπεζών άρχισαν σταδιακά να διαθέτουν στο αποταμιευτικό κοινό χαρτονομίσματα ευρώ και έτσι ετέθη σε εφαρμογή η διαδικασία αντικατάστασης της δραχμής από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αποταμιευτές και καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η ισοτιμία μετατροπής είναι 340,750 δρχ. προς 1 ευρώ, ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν παράλληλα και τα δύο νομίσματα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και ότι μέχρι τότε οι δραχμές, κέρματα και χαρτονομίσματα, μπορούν να ανταλλάσσονται με ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα, χωρίς προμήθεια. Από την 1η Μαρτίου, τα κέρματα των δραχμών μπορούν να ανταλλάσσονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις Εφορίες μέχρι την 1η Μαρτίου του 2004 και τα χαρτονομίσματα από τα καταστήματα της Τραπέζης της Ελλάδος για δέκα χρόνια μέχρι την 1η Μαρτίου του 2012. Ακόμη, το ευρύ κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η διπλή κυκλοφορία μέχρι τις 28 Φερβουαρίου επιτρέπεται μόνο με μετρητά, ενώ οι χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες και οι επιταγές θα εκδίδονται σε ευρώ. Επίσης, όσοι ταξιδεύουν πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να συναλλάσσονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης με τα εκδιδόμενα στην Ελλάδα ευρώ και το αντίστοιχο μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι των άλλων χωρών όταν βρίσκονται εδώ.

Με την ευκαιρία της μεγάλης αλλαγής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλος κάλεσε τους εμπλεκομένους να ανταποκριθούν στις πιεστικές περιστάσεις, αλλά και στις προσδοκίες του κράτους και των πολιτών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT