Χωρίς ευρώ λόγω μποφόρ στα νησιά άγονης γραμμής

Χωρίς ευρώ λόγω μποφόρ στα νησιά άγονης γραμμής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μποφόρ εναντίον ευρώ, σημειώσατε ένα. Οι θυελλώδεις άνεμοι, που έπνεαν χθες στα πελάγη κράτησαν όχι μόνο τα πλοία δεμένα στα λιμάνια αλλά και το νέο νόμισμα μακριά από τους κατοίκους των μικρών νησιών, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα τραπεζών. Οι μόνες συναλλαγές με ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά αυτά -χάριν δοκιμής και εξοικείωσης- ήταν με τα κέρματα που περιείχαν τα σακουλάκια γνωριμίας και τα οποία είχαν προμηθευτεί ορισμένοι κάτοικοι κατά το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου έτους.

Το 2002 δεν έχει φέρει ακόμη ευρώ στην ακριτική Ψέριμο λόγω κακοκαιρίας. O κ. Νικόλαος Τρικίλης, ιδιοκτήτης καφέ-εστιατορίου του νησιού παρέχει τις υπηρεσίες του αποκλειστικά σε δραχμές εξηγεί στην «K»: «Τράπεζα δεν έχουμε ούτε κάποιο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης, για να πάρουμε ευρώ. Ούτε καταφέραμε να προμηθευτούμε από κάποιο άλλο νησί, αφού υπάρχει απαγορευτικό για τα πλοία. Από την άλλη, οι συνταξιούχοι έρχονται συνέχεια και ρωτούν πώς θα τα φέρουν βόλτα με το νέο νόμισμα, καθώς την 25η Ιανουαρίου θα πάρουν τις συντάξεις τους σε ευρώ».

Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τα ευρωχαρτονομίσματα δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη ελλείψει τράπεζας και ελέω μποφόρ. «Περιμένουμε τα πρώτα ευρώ από τα Χανιά αλλά μέχρι να κοπάσουν οι άνεμοι θα κάνουμε τις συναλλαγές μας σε δραχμές», λέει στην «K» ο γραμματέας της κοινότητας Γαύδου κ. Στέφανος Μπικογιαννάκης.

Οι λιγοστοί κάτοικοι και καταστηματάρχες στα Κουφονήσια αντάλλαξαν τις ευχές τους για το νέο έτος χωρίς ευρώ. «Προς το παρόν χρησιμοποιούμε μόνο το εθνικό μας νόμισμα. Τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη ευρώ. Περιμένουμε να αρθεί η απαγόρευση του απόπλου, για να αρχίσουμε κι εμείς να προσαρμοζόμαστε στο ευρώ», λέει η κ. Κατερίνα Ψαρρού, κάτοικος Κουφονησίων.

Την… έκπληξη έκανε η κοινότητα του Αγίου Ευστρατίου, στο Βόρειο Αιγαίο. Στο ταχυδρομείο του νησιού, οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε ευρώ. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν διέθεταν ευρώ. Ωστόσο, όσοι πήγαν χθες στο σούπερ μάρκετ πήραν τα ρέστα τους α λα ευρωπαϊκά. «O κόσμος θα δυσκολευτεί το πρώτο δίμηνο, διότι θα προσπαθεί να μετατρέπει την αξία των ευρώ που θα καταβάλλει σε δραχμές, για να διαπιστώσει αν το είδος που αγοράζει είναι φθηνότερο ή ακριβότερο», λέει η κ. Ελένη Βλαστού, υπάλληλος της κοινότητας Αγίου Ευστρατίου.

Η διακίνηση του ευρώ στους Λειψούς αναμένεται να αρχίσει από σήμερα, οπότε και οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ωστόσο, όσοι είχαν προλάβει να προμηθευτούν τα σακουλάκια εξοικείωσης ήπιαν χθες τον καφέ τους σε ευρώ. Διαπιστώσαμε ότι με τις στρογγυλοποιήσεις, ο ελληνικός είναι ακριβότερος σε ευρώ, ενώ ο Nescafe φθηνότερος. Πιστεύω ότι στα απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, όπου δεν γίνονται συχνά έλεγχοι, θα έχουμε κρούσματα αυθαιρεσίας», υποστηρίζει η κ. Θεμελίνα Κραμβουσιανού, γραμματέας του δήμου Λειψών.

Χθες πάντως, η τακτική των βομβαρδισμών δικαιώθηκε κατά κάποιο τρόπο, όταν ο Αμπντουλάχ Ταουχίντι, υπαρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της μεταβατικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Κουαρί Αχμαντουλάχ σκοτώθηκε από αμερικανικές βόμβες στην περιοχή Ζαντράν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT