Τουρίστες από το Ιράκ δήλωναν οι λαθρομετανάστες

Τουρίστες από το Ιράκ δήλωναν οι λαθρομετανάστες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλοίο-φάντασμα (χωρίς όνομα και σημαία) που εντοπίσθηκε να πλέει προχθές το βράδυ 37 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σητείας Κρήτης δεν μετέφερε λαθρομετανάστες… αλλά 230 τουρίστες, από το Ιράκ, με προορισμό την Ιταλία! Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν κάποιοι από τους επιβαίνοντες όταν αναγκάσθηκαν από τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν με το σκάφος τους τα πλωτά του Λιμενικού, που βρίσκονταν στην περιοχή με προορισμό το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Το άγνωστο σκάφος με τους 230 λαθρομετανάστες, έχοντας πάρει μικρή κλίση, κατέπλευσε αργά χθες το βράδυ, στο λιμάνι της Ιεράπετρας συνοδεία σκαφών του Λιμενικού.

Οι δυνάμεις διάσωσης, φοβούμενες το ενδεχόμενο να βυθισθεί το σκάφος λόγω της κλίσης που πήρε και των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, με τη βοήθεια των ελικοπτέρων Super puma πραγματοποίησαν δυο επιχειρήσεις μεταφοράς, συνολικά 26 παιδιών, 4 γυναικών και ενός ασθενή άνδρα από το σκάφος-φάντασμα στην Ιεράπετρα και σε ένα σκάφος του Ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην περιοχή για να βοηθήσει.

Η ύπαρξη του πλοίου-φάντασμα έγινε γνωστή προχθές το βράδυ, ύστερα από σήμα των Τουρκικών Αρχών προς τον Θάλαμο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού του και παροχής βοήθειας εφόσον υπήρχε ανάγκη. Το ακριβές στίγμα του σκάφους εντοπίσθηκε αρκετά γρήγορα, ωστόσο οι μισοί από τους επιβαίνοντες δεν έδειχναν διάθεση συνεργασίας ζητώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία καθώς όπως υποστήριζαν βρίσκονταν σε τουριστικό σκάφος και πραγματοποιούσαν ταξίδι αναψυχής.

Τελικώς, υπό τον φόβο των άσχημων καιρικών συνθηκών και του γεγονότος ότι το σκάφος έπλεε σχεδόν χωρίς μηχανές, οι επιβαίνοντες αναγκάσθηκαν να υπακούσουν και το σκάφος τους να ακολουθήσει τη ρότα των πλωτών του Λιμενικού που το συνόδευαν με κατεύθυνση την Ιεράπετρα.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δυο μήνες μόνο από τρεις διαφορετικές «καραβιές», έφθασαν στη χώρα μας άνω των χιλίων λαθρομεταναστών.

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε τους 700 που μεταφέρθηκαν στην Ζάκυνθο, η δεύτερη τους 193 που εντοπίσηκαν στη νησίδα Γιούρα στις Σποράδες και που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον Βόλο, και χθες με τους λαθρομετανάστες -«τουρίστες» του άγνωστου σκάφους που μεταφέρθηκαν στην Ιεράπετρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT