Χιονιάς διαρκείας με τον υδράργυρο σε ελεύθερη πτώση

Χιονιάς διαρκείας με τον υδράργυρο σε ελεύθερη πτώση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα παγωμένο καλημέρα διαρκείας εισήλθε το 2002 καθώς σήμερα και αύριο θα πέσουν περισσότερα χιόνια σε όλη τη χώρα, από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Πελοπόννησο και την Κρήτη -ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και επιδείνωση του καιρού με ισχυρές χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, όπου χιόνισε σε ορεινές περιοχές του νομού Χανίων. Οι χιονοπτώσεις, που ξεκίνησαν στα μέσα Δεκεμβρίου και συνεχίζονται -με μικρά διαλείμματα- χαρακτηρίζονται ως σπάνιο φαινόμενο από τους μετεωρολόγους. «Πρόκειται για ένα σπάνιο κύμα χιονοπτώσεων. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, όμοιό του καταγράφηκε μόνο το Δεκέμβριο του 1991, οπότε είχαν σημειωθεί ανάλογες χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα. Τότε μάλιστα είχε χιονίσει οκτώ φορές μέσα στην Αθήνα», επισημαίνει στην «K» ο μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος. Χθες χιόνισε στην Εκάλη, το Διόνυσο και την Κηφισιά, όμως, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι απόψε το βράδυ θα «το ρίξει» ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας… O φετινός Δεκέμβριος πάντως, δεν ξεχώρισε μόνο για τις συνεχείς χιονοπτώσεις, αλλά και για τη μεγάλη πτώση του υδράργυρου: Ηταν ο πιο κρύος Δεκέμβριος των τελευταίων σαράντα χρόνων!

Χθες, σε όλη τη βόρεια Ελλάδα σημειώθηκαν θερμοκρασίες… Σιβηρίας. Το θερμόμετρο στην Φλώρινα έδειξε 15 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, στο Κάτω Νευροκόπι -18, στην Κοζάνη και στην Καστοριά -9, στην Θεσσαλονίκη -4, στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη -3 και παρά την ηλιοφάνεια ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές δεν ξεπέρασε το μηδέν.

Ο παγετός δημιούργησε προβλήματα σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με δυσχέρεια στην Αρναία Χαλκιδικής, στο οδικό δίκτυο της Φλώρινας και στο επαρχιακό δίκτυο της Κοζάνης. Στην Καστοριά το μεγαλύτερο τμήμα της λίμνης ήταν παγωμένο, όπως και στην Δοϊράνη του Κιλκίς, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα υδροδότησης λόγω της παγωνιάς. Στην Πελοπόννησο, στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης, η κυκλοφορία διεκόπη χθες το πρωί από το 39ο έως το 40ό χλμ. καθώς δύο νταλίκες «δίπλωσαν» εξαιτίας του παγετού. Πάντως η κακοκαιρία έχει και τα θετικά της, αφού οι χιονοπτώσεις στις περιοχές κοντά στους ταμιευτήρες του Μόρνου ενίσχυσαν τα αποθέματα, ωστόσο δεν απομάκρυναν -ακόμα- τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ στους ταμιευτήρες της υπάρχουν 447,53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, έναντι 716,64 εκατομμυρίων κμ το 2000 και 969.01 εκατομμυρίων κμ το 1985.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Σιούφας, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ζητεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία σε αγρότες και άλλους επαγγελματίες και τονίζει την ανάγκη άμεσης ανακατασκευής των έργων, που υπέστησαν ζημιές.

Στη Ζαμόρα της Ισπανίας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT