ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η απάντηση της Γ. Αγγελοπούλου για την ανάρτηση για τον Καποδίστρια

Η απάντηση της Γ. Αγγελοπούλου για την ανάρτηση για τον Καποδίστρια

Για το λογότυπο της Επιτροπής αλλά και την πρόσφατη ανάρτηση για τον Καποδίστρια τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα απάντησε τα εξής:

Για τη ελληνική σημαία και το σήμα της Επιτροπής: «Κατ’ αρχάς έχουμε σημαία. Μας συγκινεί η σημαία μας. Η σημαία μας έχει σταυρό. Ριγούμε όταν τη βλέπουμε. Όταν ανέβαινε η σημαία μας, όταν κέρδιζε ένας αθλητής μας, κλαίγαμε όλοι από συγκίνηση. Όταν ακούμε τον εθνικό ύμνο και βλέπουμε τη σημαία μας ριγούμε. Άλλο αυτό και άλλο το λογότυπο της Επιτροπής 2021 η οποία έχει αρχή και τέλος. Το λογότυπο είναι ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα το οποίο δείχνει τα κύματα, τα ανεβοκατεβάσματα, το τι πέρασε η χώρα μας. Τελειώνει ανοδικά… Θέλει να σημάνει ότι περάσαμε όλα αυτά τα κύματα και εδώ είμαστε για να προχωρήσουμε. Μη συγχέετε το ένα με το άλλο».

Για το ζήτημα με την ανάρτηση για τον Καποδίστρια: «Πρέπει να σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική άποψη από εμάς; Όχι βέβαια. Μέσα στην Επιτροπή υπάρχουν τα μέλη της Ολομέλειας τα οποία είναι άνθρωποι με πραγματικά εντυπωσιακά βιογραφικά. Επειδή αναφερθήκατε στον συγκεκριμένο, τον κ. Χατζή, έχει γράψει σε ξένο λεξικό πραγματεία για τον Καποδίστρια. Έχει γράψει διάφορα άρθρα εκθειάζοντας τον. Ποιο ήταν το λάθος; Ότι απομονώθηκε ένα μικρό κομμάτι από ένα παλαιότερο άρθρο του και αυτό ανέβηκε. Σκοπός δεν ήταν ούτε να υποτιμήσουμε τον Καποδίστρια, ούτε να χαρακτηρίσουμε τον Καποδίστρια. Γιατί σας επαναλαμβάνω, ο ρόλος μας δεν είναι ούτε να γράψουμε ιστορία, ούτε να ξαναγράψουμε ιστορία, ούτε να πάρουμε τη μία και την άλλη πλευρά της ιστορίας. Ρόλος μας είναι να προβάλουμε την ιστορία. Και από όλα αυτά που έχουν γίνει στην Ελλάδα μας, υπάρχουν λαμπρές στιγμές, υπάρχουν και σκοτεινές στιγμές, που ακόμα και η αναφορά τους είναι ένα μάθημα. Μιλάτε για τον Καποδίστρια. Είμαι σίγουρη ότι θα μιλήσετε και για τον Καραϊσκάκη. Για τον Καραϊσκάκη που ήταν ένας αθυρόστομος άνδρας, που είπε πολλά και γράφτηκαν πολλά, αλλά έδωσε το αίμα του για την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Ζητώ συγνώμη εάν προσβάλαμε. Να σας πω όμως και κάτι; Ο εορτασμός των 200 χρόνων είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Αν με ρωτήσετε “Εσύ Γιάννα που έκανες Ολυμπιακούς τι σχέση έχουν με τον τωρινό εορτασμό;” θα σας πω ότι η δουλειά της Επιτροπής είναι πολύ πιο δύσκολη. Και ξέρετε γιατί είναι πιο δύσκολη; Γιατί δεν έχει μεν προδιαγραφές, δεν έχει κατασκευές, δεν έχει κτίρια, δεν έχει στάδια, απευθύνεται όμως σε έναν κόσμο που έχει μια ευαισθησία για τη θρησκευτική παράδοση, για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για την ιστορία μας, για αυτά που μάθαμε στο σχολείο μας. Οι ιστορικοί και οι ειδικοί έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση, αν θέλουν, να διοργανώσουν στρογγυλά τραπέζια, να διοργανώσουν συνέδρια και θα διοργανώσουν,  για να συζητήσουν για διάφορες πλευρές της ιστορίας. Δεν είναι δική μας δουλειά να προβάλουμε τη μία ή την άλλη άποψη σε αυτό».

Για τις κατηγορίες περί ουδετεροπατρίας: «Το άκουσα και αυτό. Δουλεύουμε ασταμάτητα για να φέρουμε σε πέρας όλα αυτά που μας ανατέθηκαν. Γιορτάζουμε την επανάσταση. Φωτίζουμε την ιστορία των Ελλήνων, προβάλλουμε την Ελλάδα. Όλα αυτά λέω ότι θα γίνονται στο διηνεκές. Την προβάλουμε με μεγάλη περηφάνια. Προβάλουμε όλα τα θετικά που έγιναν. Και εάν εμφανίζονται ακόμα και σκοτεινές στιγμές, είναι και αυτά ένας τρόπος για να διδαχτούμε εμείς οι Έλληνες και να πάμε με αυτοπεποίθηση στο 2021, να κοιτάξουμε μπροστά. Είμαστε προσηλωμένοι. Γιατί σεβόμαστε την ιστορία μας, τιμάμε τους ανθρώπους μας, αναδεικνύουμε τη χώρα μας και περιγράφουμε το μέλλον μας. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κατηγορήσει, παριστάνοντας ότι το να είσαι φιλόπατρης είναι αποκλειστικότητα κάποιων. Όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας».