Τα σούπερ μάρκετ… φροντιστήρια για το ευρώ

Τα σούπερ μάρκετ… φροντιστήρια για το ευρώ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ευρών ευρώ… αγαλλιάται! Ισχυσε χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς με το νέο νόμισμα, για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι εναγωνίως περίμεναν εισπράξεις… ευρωπαϊκού επιπέδου, αλλά όπως φαίνεται οι λιγοστοί καταναλωτές επέμειναν… στα δραχμικά τους αποθέματα. Τα σχεδόν άδεια (από πελάτες) καταστήματα έρχονταν όμως σε αντιδιαστολή με τις ασφυκτικά γεμάτες τράπεζες, όπου χιλιάδες Ελληνες έσπευσαν για να γεμίσουν τα πορτοφόλια τους με το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα. Μεγάλο «σχολείο» του ευρώ ήταν χθες τα σουπερμάρκετ και οι συνοικιακές αγορές τροφίμων, όπου οι ταμίες προσπάθησαν να μυήσουν τους κάθε ηλικίας «μαθητές» στη νέα νομισματική πραγματικότητα.

Παράλληλα, τα σούπερ μάρκετ λειτούργησαν και ως πηγή εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς έδιναν όλα τα ρέστα σε ευρώ. Ορισμένοι, κυρίως ηλικιωμένοι, πιστοί ακόμη στο εθνικό μας νόμισμα επέμεναν να τους καταβληθούν τα ρέστα σε δραχμές, ωστόσο την τελευταία στιγμή πείστηκαν ότι δεν πρόκειται να βγουν χαμένοι προσθέτοντας στο κομπόδεμά τους και μερικά ευρώ. Οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς είχαν φροντίσει έγκαιρα να προμηθευτούν αποθέματα σε ευρώ, ενώ παράπονα για ανατιμήσεις δεν υπήρξαν, καθώς αυτές… προηγήθηκαν της μετατροπής του νομίσματος.

Βαρβάκειος αγορά

Τα πεντοχίλιαρα και τα δεκαχίλιαρα ήταν οι κυρίαρχοι του εμπορικού παιχνιδιού στη Βαρβάκειο αγορά. «Στους εκατό ένας πληρώνει σε ευρώ. Ούτε κι εγώ έχω όμως, διότι στάθηκε αδύνατο να προμηθευτώ από την τράπεζα. Ηλπιζα να πάρω από κανέναν πελάτη αλλά ατύχησα. Αύριο τώρα», λέει στην «K» ο κ. Γιώργος Φαναριώτης, κρεοπώλης. «Οι τιμές δεν μεταβλήθηκαν καθόλου. O κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει σε δραχμές και να αναζητά τις καλύτερες τιμές», προσθέτει ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου, κ. Ανδρέας Πλαστήρας. «Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε και να πανικοβαλλόμαστε με το ευρώ, όλα θα έλθουν φυσιολογικά».

Τράπεζες

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν ήταν και τόσο φυσιολογική στις τράπεζες, όπου οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του κοινού κράτησαν στις ουρές χιλιάδες πολίτες που ήθελαν να μετατρέψουν τις δραχμές τους σε ευρώ. «Δεν έφταιγαν όμως οι υπάλληλοι», ξεκαθαρίζει η κ. Δήμητρα Κλώκα, γυμνάστρια, η οποία περίμενε σχεδόν τέσσερις ώρες μέχρι να εξυπηρετηθεί στην Εθνική Τράπεζα του Νέου Ηρακλείου. «Ρωτούσαν τον κόσμο πόσα ευρώ θα ήθελαν να κάνουν ανάληψη και οι περισσότεροι… δεν ήξεραν τι να απαντήσουν!

Ολοι περίμεναν πρώτα να φθάσουν στο ταμείο και ζητούσαν από τους υπαλλήλους να τους υπολογίσουν εκείνοι την αντιστοιχία σε ευρώ. Αν είχαν χρησιμοποιήσει μια αριθμομηχανή από το σπίτι τους ή κατά την αναμονή τους και ήξεραν τι ποσό ήθελαν, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά».

Πολυκαταστήματα

Τα δύσκολα δεν βρήκαν μόνο οι υπάλληλοι των τραπεζών, αλλά και οι ταμίες των πολυκαταστημάτων του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι ήλθαν αντιμέτωποι με καχύποπτους πελάτες, που μετρούσαν μέχρι και το τελευταίο λεπτό. «Οι συναλλαγές καθυστερούσαν καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετρούσαν και ξαναμετρούσαν τα ρέστα τους σε ευρώ, φοβούμενοι μην τους εξαπατήσουν», αναφέρει η κα Δέσποινα Μαγιάτη, υπεύθυνη γνωστού πολυκαταστήματος της Ομόνοιας.

Κατά τα άλλα, η γενική κίνηση της αγοράς ήταν υποτονική και… δραχμική. «Ούτε ένας πελάτης δεν εμφανίστηκε με ευρώ παρότι εμείς είμασταν πλήρως προετοιμασμένοι. Οι μόνες χρεώσεις στο νέο νόμισμα ήταν εκείνες των πιστωτικών καρτών», λέει η κα Αλέκα Χαμπέου, υπεύθυνη καταστήματος ρουχισμού στον πεζόδρομο της Ερμού. Το αντίθετο παρατηρήθηκε σε πολλούς σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, όπου η έλλειψη των ταμείων σε ευρώ έγινε… casus belli για τους ευρω-ανυπόμονους επιβάτες, που έφθαναν στο σημείο ακόμα και να διαπληκτίζονται με υπαλλήλους.

Μόνη «παραφωνία» τα καθ’ όλα παραδοσιακά παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι. «Αμα δεν παίρνεις ευρώ, πώς να δώσεις ευρώ; Εδώ όλες οι αντίκες πωλούνται σε δραχμές», λέει ο κ. Πέτρος Αποστόλου, παλαιοπώλης. «Κι αν δεν τους αρέσει, ας μας… αποσύρουν κι εμάς!».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT