Τιτάνιο έργο η σωτηρία των 246

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 246 Ιρακινών λαθρομεταναστών, κουρδικής καταγωγής, που επέβαιναν στο τουρκικό σκάφος «Αϊντίν Καπτάν» που επί δυο ημέρες «πάλευε» ακυβέρνητο με τα κύματα στη θαλάσσια περιοχή, 37 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά, της Σητείας Κρήτης. Ολο αυτό το διάστημα δίπλα στο ακυβέρνητο τουρκικό σκάφος με τους λαθρομετανάστες βρίσκονταν πλωτά του Λιμενικού καθώς και παραπλέοντα σκάφη τα οποία αρκετές φορές έπαιξαν το ρόλο της «ασπίδας» προκειμένου να προστατέψουν το σκάφος με τους λαθρομετανάστες από τα τεράστια κύματα… Μάλιστα, όταν το «Αϊντίν Καπτάν πήρε κλίση οι λιμενικές αρχές, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποίησαν τρεις επιχειρήσεις με ελικόπτερα για να μεταφέρουν στη στεριά 43 γυναίκες και παιδιά που επέβαιναν στο πλοίο και είχαν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης.

Μάλιστα μεταξύ των γυναικών που μεταφέρθηκαν στη στεριά με τα ελικόπτερα υπήρχε και μια έγκυος η οποία στη συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο του Ηρακλείου για την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Το «Αϊντίν Καπτάν», ρυμουλκούμενο από ένα αλιευτικό σκάφος μέσης αλιείας κατέπλευσε, τελικώς, στο λιμάνι της Ιεράπετρας χθες το μεσημέρι. Αμέσως οι αρχές άρχισαν την καταμέτρηση των λαθρομεταναστών, ενώ συνελήφθησαν και δυο άτομα, τουρκικής καταγωγής, που εμφανίσθηκαν σαν μέλη του πληρώματος και οι οποίοι παραδόθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Μετά την καταγραφή, οι λαθρομετανάστες πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Blue Sky όπου θα παραμείνουν έως ότου αποφασισθεί εάν θα απελαθούν ή θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης ευχαρίστησε όλους τους πλοιάρχους των πλοίων που συμμετείχαν στη διάσωση των λαθρομεταναστών υπογραμμίζοντας ότι έληξε με επιτυχία μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση που διήρκησε δυο περίπου ημέρες.Ν. Μπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT