Προσοχή! Βαρύς χιονιάς

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υψιστη προσοχή» συνιστά στους κατοίκους των περισσότερων περιοχών της χώρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας, που φέρνει χιόνια από την Κρήτη έως τη Φλώρινα, μηδέ της Αθήνας εξαιρουμένης, και αναμένεται να διαρκέσει έως τη Δευτέρα. Οι μετεωρολόγοι ομολογούν ότι η ακραία θερμοκρασιακή μετάπτωση, από το ασυνήθιστα θερμό φθινόπωρο στα ρεκόρ ψύχους των τελευταίων εβδομάδων δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί «σύμπτωμα» των γενικότερων κλιματικών μεταβολών στη Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση θερμοκρασία από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2001 ήταν δύο βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της τριακονταετίας 1960 – 90, για να «καταποντισθεί» τον Δεκέμβριο, πέντε βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο! Εν τω μεταξύ, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ρωσία, Πολωνία κ.ά.) ο κατάλογος των νεκρών από το ψύχος μεγαλώνει…

Στην πραγματικότητα, το μετακεμαλικό καθεστώς θεωρεί ότι αρκετά κράτησε η περίοδος των φιλοφρονήσεων και ότι έχει φθάσει η ώρα για πολιτικό «παζάρι» με αντικείμενο την αναθεώρηση του καθεστώτος στο Αιγαίο. O Ετσεβίτ, μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό δεν κρύβει την σχετική ανυπομονησία του. Εξ ού και είναι εμφανής η τάση της Αγκυρας να επανέλθει στην άσκηση εξαναγκαστικής διπλωματίας, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι, βεβαίως, η καλλιέργεια κλίματος έντασης. O πολλαπλασιασμός των παραβιάσεων είναι ένα αλάνθαστο σημάδι. Οσον αφορά τη notam που οι Τούρκοι εξέδωσαν τον περασμένο Οκτώβριο για τον έλεγχο των αεροδιαδρόμων, αυτή αποτελεί συνέχεια της κατηγορίας που διατύπωσαν στην «Λευκή Βίβλο» τους ότι η Αθήνα κάνει κακή χρήση της ευθύνης που της έχει αναθέσει ο ICAO για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT