Συναγερμός για τα νέα κρούσματα

Συναγερμός για τα νέα κρούσματα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προειδοποίηση των ειδικών επιστημόνων ότι ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να κυκλοφορεί και είναι ικανός, εφόσον βρει «πρόσφορο έδαφος», να προκαλέσει ξανά επιδημία, επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα. Επειτα από αρκετές ημέρες με μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, από την περασμένη Πέμπτη έως και χθες ο αριθμός των νέων περιστατικών εκτινάχθηκε σε 108 εκ των οποίων τα 52 κατεγράφησαν την Δευτέρα, γεγονός που σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Υγείας.

Οι ανησυχίες των υγειονομικών αρχών εστιάζουν κυρίως στα εισαγόμενα κρούσματα από πτήσεις από το εξωτερικό, ειδικά ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της άρσης της υποχρεωτικής καραντίνας για επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό.

Προβληματισμό προκαλούν και οι εικόνες συγχρωτισμού που καταγράφηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και η προφανής χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, με τους ειδικούς να περιμένουν με αγωνία την αποτύπωση αυτών στον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις δημοσιεύεται ξανά σε καθημερινή βάση, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 3.058 και τα θύματα της νόσου έφτασαν τα 183. Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά 9 δηλώθηκαν χθες, και 97 το τετραήμερο από την περασμένη Πέμπτη έως και προχθές.

Σχεδόν ένα στα τρία περιστατικά εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων του ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν περίπου 3.000 δείγματα από κατοίκους.

Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΔΥ, η συρροή κρουσμάτων όταν αφορά σε συγκεκριμένο πληθυσμό και περιοχές όπως είναι τα Πομακοχώρια είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμη, καθώς με εστιασμένα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Οι Αρχές είναι θορυβημένες κυρίως από τα 30 κρούσματα σε σύνολο 1.300 ελέγχων σε ταξιδιώτες πτήσεων από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Τσεχία και οι ΗΠΑ, που έφτασαν στη χώρα από την περασμένη Πέμπτη. Από τα υπόλοιπα κρούσματα –εκτός Ξάνθης και πτήσεων από το εξωτερικό–, η πλειονότητα, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, αφορά κυρίως επαφές ταξιδιωτών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας χθες στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στον κίνδυνο των εισαγόμενων κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να ελέγξει την κατάσταση, με διασύνδεση των μονάδων Υγείας των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς και ενίσχυση των αεροδιακομιδών και των πλωτών διακομιδών. Κάλεσε δε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, επισημαίνοντας ότι «θα είναι πιο εύκολο και για εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Χαλαρώσαμε, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, και τόνισε «ακόμα και αν μπει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό δεν θα δημιουργήσει θέμα αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει και αν πλένουν συχνά τα χέρια τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή