Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες στο απέραντο παγοδρόμιο

Παρέλυσαν οι συγκοινωνίες στο απέραντο παγοδρόμιο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε πολλά χρόνια στην Αθήνα «να ρίξει τόσο χιόνι», ωστόσο η γλυκιά διάθεση που προκάλεσε στους Αθηναίους η όμορφη εικόνα εξαφανίστηκε γρήγορα, τουλάχιστον σε όσους προσπάθησαν να μετακινηθούν στα βόρεια προάστια, αφού η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα I.X. ήταν απαραίτητη, ενώ οι δρόμοι για τους πεζούς είχαν μετατραπεί σε παγίδες. Από νωρίς το πρωί χθες η συγκοινωνία στα ορεινά της χώρας παρέλυσε, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου μετατράπηκε σε παγοδρόμιο. Πολικό ψύχος παρατείνει την ταλαιπωρία των κατοίκων στην Βόρεια Ελλάδα όπου το θερμόμετρο έχει καθηλωθεί κάτω από το μηδέν εδώ και αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι λίμνες και να καταστραφούν οι γεωργικές καλλιέργειες. Χθες το μεσημέρι στο Νευροκόπι ο υδράργυρος έφθασε τους -18, στην Κοζάνη τους -11 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους -4 βαθμούς. Στη Φλώρινα αναγκαίες είναι οι αλυσιδες σ’ όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού, στην εθνική οδό Κοζάνης-Λάρισας και στο ορεινό δίκτυο Νεστορίου της Καστοριάς.

Η λίμνη Μικρή Πρέσπα παραμένει τις τελευταίες ημέρες παγωμένη, όπως και αυτή της Καστοριάς, προσφέροντας -σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια- ένα μοναδικό θέαμα για τους κατοίκους, όχι όμως και για τα χιλιάδες πουλιά που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε γειτονικούς υγροβιότοπους προς αναζήτηση τροφής. Σε μερικές περιπτώσεις, στα ορεινά των Γρεβενών αλλά και της Κοζάνης αγέλες λύκων που κατέβηκαν από τα βουνά λόγω του πολικού ψύχους, επιτέθηκαν σε κοπάδια.

Μεγάλες οι καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες της Βορείου Ελλάδος εξαιτίας του παγετού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παγωνιά έπληξε κυρίως τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, τα καλλωπιστικά φυτά αλλά και ορισμένες δενδροκαλλιέργειες στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Κρήτη, αποκλεισμένα παραμένουν χωριά στο οροπέδιο Λασιθίου, στα Ανώγεια Ρεθύμνης, στα Σφακιά, στον Ομαλό και στο ανατολικό Σέλινο στα Χανιά. Μεγάλες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες της νότιας Κρήτης, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις ευθύνονται για τις κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου του νησιού.

Σε δεκάδες σημεία έχει διακοπεί η συγκοινωνία στον νομό Αχαΐας, στον οποίο χιονίζει συνεχώς από χθες το βράδυ. Πιο συγκεκριμένα, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην E.O. Πάτρας – Αθηνών, ενώ κλειστοί είναι οι επαρχιακοί δρόμοι Κλειτορίας -Καλαβρύτων, Ακράτας -Ζαρούχλας, Αιγείρας -Συνεβρού.

Στον Βόλο, το ύψος του χιονιού έφθασε χθες τους 30 πόντους και στα Χάνια του Πηλίου το μισό μέτρο. Στα ορεινά της Μαγνησίας οι συγκοινωνίες παρέλυσαν, ενώ εκατό και πλέον γκρέιντερ απασχολούνται στον αποχιονισμό των δρόμων. O απόπλους προς τις Βόρειες Σποράδες απαγορεύτηκε, ενώ σε τρία επείγοντα περιστατικά χρειάστηκε η συνδρομή οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη μεταφορά ασθενών στο Βόλο. Αντίθετα, στη Λάρισα χθες επικρατούσε ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς.

Αργά χθες το απόγευμα σε μεγαλες οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου (λεωφόρος Γαλατσίου, λεωφόρος Καρέα) η κίνηση των οχημάτων διεξήγετο με ιδιαίτερη δυσκολία ή μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT