Οι διαφορετικές «οπτικές» των Ελλήνων που προκαλούν ανησυχία

Οι διαφορετικές «οπτικές» των Ελλήνων που προκαλούν ανησυχία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η σκέψη για μια λίγο διαφορετική διερεύνηση του κυρίαρχου θέματος των τελευταίων μηνών «έπεσε στο τραπέζι» –χωρίς τα συνήθη ερωτήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων– κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον μας. Oταν καταλήξαμε στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, ήταν ξεκάθαρο ότι θα ήταν μία από τις περιπτώσεις στις οποίες περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για μια πρώτη καταγραφή του γενικότερου αποτυπώματος του νέου κορωνοϊού στην κοινωνία μας: πώς έχει αφομοιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων, τι ακριβώς πιστεύουμε γι’ αυτόν και πόσους πείθουν οι σχετικές «θεωρίες» που κυκλοφορούν – κάποιες με υψηλότερη «μεταδοτικότητα» και από αυτήν του ίδιου του SARS-CoV-2…

Η πατρίδα μας και οι πολίτες της αντιμετώπισαν με ωριμότητα και σοβαρότητα την πρώτη φάση της πρωτόγνωρης, για τη γενιά μας, υγειονομικής κρίσης. Και με σύμπνοια! Η πλειονότητα των πολιτών έχει ταυτόσημες απόψεις σε βασικά ερωτήματα:

Οι 5 στους 6 χαρακτηρίζουν τον ιό σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Οι 8 στους 10 χαρακτηρίζουν τα υγειονομικά μέτρα και τη ζημία στην οικονομία που προκάλεσαν, αναγκαία και στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας, οι περισσότεροι επιλέγουν μέτρα περιορισμού

κατά περίπτωση ή/και κατά περιοχή.

Υπάρχουν όμως και διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC για την «Καθημερινή της Κυριακής», σε κάποιες… ενδιαφέρουσες όψεις του θέματος.

Οι 4 στους 10 πιστεύουν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι τυχαίο αποτέλεσμα της φύσης, αλλά οι 5 στους 10 διακρίνουν ανθρώπινο χέρι στη δημιουργία του: οι 2 στους 10 κατά λάθος – οι 3 στους 10 επί σκοπώ!

Οι μισοί διαφωνούν ότι πίσω από τον νέο κορωνοϊό «κρύβονται» φαρμακευτικές εταιρείες, μεγαλοεπενδυτές ή κάποια/κάποιες χώρες – με όποια ερμηνεία μπορεί να έχει το ρήμα «κρύβονται» (συντηρούν; αξιοποιούν;). Οι άλλοι μισοί όμως συμφωνούν.

Οι περισσότεροι απαντούν αρνητικά στο ερώτημα εάν η επιδημία χρησιμοποιείται, αδικαιολόγητα, εις βάρος των προσωπικών δεδομένων ή για εκφοβισμό της κοινής γνώμης ή για επιβολή αναγκαστικού εμβολιασμού. Από την άλλη, οι 3 στους 10 (και κάτι παραπάνω) που απαντούν καταφατικά, κάθε άλλο παρά μικρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αντιπροσωπεύουν!

Οι διαφορές αυτές στην «οπτική» των Ελλήνων προσφέρουν τροφή για συζήτηση και προβληματισμό από όποια πλευρά και αν το δει κανείς: κοινωνική, πολιτική, υγειονομική… Θα μπορούσαν αυτές οι διαφοροποιήσεις να υπονομεύσουν τη σύμπνοια και την ωριμότητα στην αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος;

Αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο ανησυχίας. Οι «θεωρίες» κερδίζουν σημαντικό έδαφος και κάποιες γίνονται πλειοψηφικές, όσο χαμηλώνει το επίπεδο εκπαίδευσης ή δυσκολεύει η προσωπική οικονομική κατάσταση.

Η σημαντική απήχηση που έχει σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, π.χ. με εκπαίδευση πρωτοβάθμια ή μέση– η άποψη ότι ο ιός χρησιμοποιείται για επιβολή αναγκαστικού εμβολιασμού, και η επιφυλακτική στάση απέναντι στους εμβολιασμούς που υποκρύπτει η άποψη αυτή, αποτελεί άλλη μία αιτία προβληματισμού.

Ακόμη και για το κυβερνών κόμμα, που τα πάει καλά στη διαχείριση της επιδημίας αποκομίζοντας σημαντικά δημοσκοπικά οφέλη, υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσέξει: μεταξύ των ψηφοφόρων του η ανησυχία για τον ιό παραμένει υψηλή, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την επιβεβλημένη επαναφορά της οικονομίας στις ράγες.

Αν μη τι άλλο, πάντως, φαίνεται να διαθέτουμε ισχυρή «ανοσία» απέναντι σε κάτι: στη «θεωρία» ότι η εξάπλωση του ιού σχετίζεται με το 5G!

* O κ. Γιώργος Αράπογλου είναι εκ των ιδρυτών και γενικός διευθυντής της εταιρείας Pulse RC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή