Κόλλησε στον πάγο η Αττική – Ομηρος του χιονιά η χώρα

Κόλλησε στον πάγο η Αττική – Ομηρος του χιονιά η χώρα

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι για παραπάνω από ένα 24ωρο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, δεκάδες αποκλεισμένα χωριά σε όλη τη χώρα και για πρώτη φορά μετά περίπου δέκα χρόνια μια ολόλευκη Αθήνα απ’ άκρου εις άκρον -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- είναι τα κυριότερα αποτελέσματα της σφοδρότερης κακοκαιρίας που έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Πρωτοφανής και η ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, η οποία ασυνήθιστη και απροετοίμαστη για τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστη όμηρος του χιονιά και δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Σε απόγνωση βρίσκονταν για παραπάνω από 20 ώρες οι οδηγοί που παρέμεναν εγκλωβισμένοι από προχθές το βράδυ -από το 76ο έως και το 91ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. H κυκλοφορία διεκόπη την Παρασκευή το απόγευμα, ύστερα από «δίπλωμα» νταλίκας λόγω της χιονόπτωσης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αυτοκίνητα να εγκλωβιστούν στο σημείο, χωρίς κανένας να μπορεί να βοηθήσει, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα, οι δυνάμεις του στρατού και τα λεωφορεία της αστυνομίας εγκλωβίστηκαν επίσης ανάμεσα στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Το παράδοξο; Μόλις χθες το πρωί, αποφασίστηκε να απαγορευτεί στις νταλίκες η κυκλοφορία, όταν πια και οι ίδιοι οι οδηγοί τους το απέφευγαν. H οδύσσεια των οδηγών, όμως, δεν είχε τέλος. Πολλοί από αυτούς «έμεναν» σιγά-σιγά από καύσιμα, γεγονός που τους καθιστούσε ανίκανους να αντιμετωπίσουν το κρύο, ενώ δεν μπορούσαν να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα, παρ’ ότι η αστυνομία είχε καταφέρει να τροφοδοτήσει μερικούς από αυτούς με κουβέρτες και φαγητό. Ανοιχτό άλλωστε έμεινε τη νύχτα της Παρασκευής και το κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού στη Θήβα προκειμένου να φιλοξενήσει όσους από τους οδηγούς επιθυμούσαν κατάλυμα και τροφή, με μόνο πρόβλημα το ότι κανείς δεν μπορούσε να φτάσει ώς εκεί. Ακόμα κι όταν οι άνδρες της Πυροσβεστικής επιχείρησαν χθες να κόψουν τα κιγκλιδώματα προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναστροφή προς Αθήνα, το πρόβλημα πάλι δεν λύθηκε, αφού οι νταλίκες που είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο και οι οποίες προκαλούσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν μπορούσαν να περάσουν, εμποδίζοντας έτσι και οποιονδήποτε άλλο οδηγό.

Σε πλήρη παράλυση, όμως, ήταν και το Λεκανοπέδιο, ενώ ο νομός Αττικής κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη από νωρίς το πρωί. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν ξυπνώντας αντίκρισαν το πολικό τοπίο έξω από το παράθυρό τους, ακόμα και στα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας. Χιόνι κάλυπτε από τον Διόνυσο μέχρι το Φάληρο και τον Πειραιά. Απαραίτητες κρίνονταν οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με την Τροχαία, σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής, ενώ η αστυνομία έκανε όλη την ημέρα χθες απεγνωσμένες εκκλήσεις στους οδηγούς να αποφεύγουν κάθε είδους μετακινήσεις. Αλλωστε, οποιαδήποτε μετακίνηση ήταν σχεδόν ανέφικτη χθες ακόμα και στους κεντρικότερους άξονες της πρωτεύουσας. Γκρέιντερ προσπαθούσαν από το πρωί να ανοίξουν τουλάχιστον τους βασικότερους, όπως την Κηφισίας, την Αλεξάνδρας, την Πανόρμου και τη Μεσογείων, η οποία έκλεισε για αρκετές ώρες λόγω πτώσης δέντρου. Κλειστή παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα και η -κεντρικότατη κατά τα άλλα- Κατεχάκη. Φυσικά αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονταν στην Αττική όλα τα οχήματα που κινούνται από και προς τα βόρεια προάστια, αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο στην πλευρά των Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών προς Κάζα, Βίλια και Πόρτο Γερμενό και στον Μαραθώνα προς Γραμματικό και Καλέντζι, ενώ η Τροχαία σταμάτησε να επιτρέπει στα οχήματα να περνάνε τα διόδια του Σχηματαρίου. Το μόνο μέσο συγκοινωνίας που λειτουργούσε χθες στην Αθήνα ήταν τα τρένα του ΗΣΑΠ, κι αυτά πραγματοποιούσαν μόνο τη διαδρομή από Πειραιά μέχρι Νέο Ηράκλειο, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ δεν βγήκαν καν στους δρόμους. Στο αεροδρόμιο αναβλήθηκαν αρκετές πτήσεις λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και λόγω της απουσίας των πληρωμάτων των αεροπλάνων που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο «Ελ. Βενιζέλος», αφού η πρόσβαση στην Αττική Οδό ήταν σχεδόν αδύνατη. Δεμένα φυσικά και τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ το μόνο μέσο που έκανε κανονικά τις διαδρομές του ήταν τα τρένα του ΟΣΕ.

Η κακοκαιρία προκάλεσε όμως και μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Χωρίς ρεύμα παρέμενε χθες ολόκληρη η Νότια Εύβοια, ενώ χωρίς ρεύμα παρέμεναν και περιοχές της Αττικής όπως ο Κορυδαλλός, η Ραφήνα, ο Βαρνάβας, το Καπανδρίτι, το Μικροχώρι Γραμματικού και η Καλλιτεχνούπολη Πικερμίου. H ΔΕΗ δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη, αφού τα συνεργεία δεν μπορούσαν να μεταβούν στους υποσταθμούς λόγω των καιρικών συνθηκών.

Την ίδια ώρα, πάνω από 133 χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα, 45 εκ των οποίων στον νομό Εύβοιας, ο οποίος τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε και ο νομός Βοιωτίας. Στο νομό Κορινθίας, το ύψος του χιονιού έφτασε τους 50 πόντους, ενώ προβλήματα υπήρχαν σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Δεκάδες χωριά έχουν αποκλειστεί και στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Σάμου.

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετώπισε και η Κρήτη, στην οποία χιόνισε και στα πεδινά με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Στο νομό Χανίων τα περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκαν στο οδικό δίκτυο όπου υπήρχαν κατολισθήσεις βράχων. Με δυσκολία γινόταν η κυκλοφορία των οχημάτων προς Σφακιά, Ομαλό και Ανατολικό Σέλινο. Στην περιοχή Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου υπερχείλισε ο Πλατύς ποταμός, βυθίζοντας στη λάσπη κάμπινγκ στην παραλία, ενώ πλημμύρισαν και σπίτια, υπόγεια, επιχειρήσεις και αποθήκες, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν στη θάλασσα ακόμη και ζώα. Καλλιέργειες, θερμοκήπια και ελαιώνες πνίγηκαν στη λάσπη, ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν και στους δήμους Κουρητών και Φοίνικα. Την ίδια ώρα, 18 χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα στο οροπέδιο Λασιθίου, ενώ με δυσκολίες λόγω πλημμυρών και κατολισθήσεων εκτελούνται οι οδικές συγκοινωνίες. Από τις ισχυρές νεροποντές προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και εντός της πόλης του Ηρακλείου, αφού εκτός των άλλων διακόπηκε για πολλές ώρες η συγκοινωνία στην περιοχή του Γιοφύρου λόγω υπερχείλισης του ομώνυμου ποταμού.

Πρόβλημα χιονοπτώσεων δεν είχε η Θεσσαλονίκη, στην οποία όμως επικρατούσε πολικό ψύχος όλη την ημέρα με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Νευροκόπι Δράμας έφτασε τους -18. Πρωτοφανής για τη χώρα μας θερμοκρασίες παρουσιάστηκαν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο να δείχνει έως και -20 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ροδόπης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT