EMY: Τι επηρέασε την πρόβλεψη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασπρη μέρα» θα δουν από Πέμπτη και Παρασκευή οι κάτοικοι της Αθήνας. Οχι όμως από… τις χιονοπτώσεις, αλλά από την αισθητή βελτίωση του καιρού και την εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων. Εν τω μεταξύ, σε αποτυχία του μετεωρολογικού της μοντέλου αποδίδει η EMY το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκε ακριβώς η ποσότητα του χιονιού και η ακριβής λήξη της κακοκαιρίας. Οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών είναι πρωτοφανείς για την Αττική, όσον αφορά το κέντρο και τα νότια προάστια. «H EMY προέβλεψε την κακοκαιρία με πολύ μεγάλη ακρίβεια σε ό,τι αφορά την έναρξή της, αλλά η εξασθένηση των φαινομένων που σήμανε και τη λήξη της κακοκαιρίας έγινε αργότερα απ’ ό,τι αναμενόναν», εξηγεί ο υπεύθυνος προγνώσεων της EMY, κ. Δημ. Ζιακόπουλος. «H ψυχρή μάζα που επηρέασε τη χώρα δεν κινήθηκε προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μια μικρής κλίμακας διαταραχή που μας ήρθε από τα βορειοανατολικά επηρέασε επιλεκτικά την Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Τα ατμοσφαιρικά μοντέλα καιρού δεν προσομοίωσαν ικανοποιητικά αυτήν τη διαταραχή και γενικά απέτυχαν εμφανώς στην ποσότητα του χιονιού.

Τέτοιες ανεπιτυχείς προσομοιώσεις διαταραχών μικρής κλίμακας στην ατμόσφαιρα δεν είναι ασυνήθιστες. Το να έρχονται κάποιοι που μάλιστα δεν είναι επιχειρησιακοί προγνώστες- μετεωρολόγοι, να κάνουν κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς δηλώσεις ότι τα δικά τους μοντέλα είναι καλύτερα από εκείνα της EMY δεν είναι δεοντολογικώς σωστό και άλλους σκοπούς εξυπηρετεί».

Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα είναι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ακραίο καιρικό φαινόμενο, κυρίως όσον αφορά το ύψος του χιονιού στο κέντρο και τα νότια προάστια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT