Στο εδώλιο δέκα άτομα για το μοιραίο Φάλκον

Στο εδώλιο δέκα άτομα για το μοιραίο Φάλκον

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εδώλιο του Γ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών θα καθήσουν σήμερα οι δύο κυβερνήτες και οκτώ τεχνικοί συντηρητές του πρωθυπουργικού Φάλκον που στη μοιραία του πτήση πριν από δύο χρόνια (Σεπτέμβριος 1999) προκάλεσε το θάνατο του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων έξι ατόμων. Ειδικότερα, τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροήν και πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια αντιμετωπίζουν οι: Γιάννης Ανδρουλάκης, κυβερνήτης, Γρηγόρης Σινέκογλου, συγκυβερνήτης, Απόστολος Κάγιας, γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών, Μιχάλης Νομικός, προϊστάμενος συντήρησης αεροσκαφών, Γιώργος Μωυσίδης, διευθυντής συντήρησης αεροσκαφών, Αθανάσιος Συρόπουλος και Αντώνης Χονδρογιάννης, μηχανικοί αεροσκαφών, Δημήτρης Σινάρης προϊστάμενος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, Θόδωρος Ψύλλος και Χρήστος Δούβαλης, τεχνικοί της Ο.Α.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες προσωποποιήθηκαν στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ βασικό στοιχείο για την απόδοση ευθυνών αποτέλεσαν τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τα οποία το τραγικό δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και σε ελλιπή συντήρηση του αεροσκάφους. Αναλυτικότερα, στο πόρισμα 45 σελίδων που είχαν παραδώσει στον εισαγγελέα οι πραγματογνώμονες A. Φίσερ και A. Τσολάκης απέδιδαν το αεροπορικό δυστύχημα σε:

Λάθος χειρισμό του πηδαλίου του αυτόματου πιλότου -το οποίο φέρεται να είχε μπλοκάρει- από τους κυβερνήτες.

Βλάβη στο σύστημα πηδαλίου ανόδου – καθόδου (Pitch-fill), η οποία ήταν μόνιμη και διαρκής και της οποίας δεν είχαν επιληφθεί οι συντηρητές.

Παραβίαση εντολής του μνημονίου διαδικασιών με αποτέλεσμα να μην ανάψει η φωτεινή ένδειξη «προσδεθείτε».

Προβληματική λειτουργία του συστήματος ανόδου – καθόδου (ARTHUR UNIT), στο οποίο υπήρχε χρονίζουσα βλάβη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT