CNN: Τι συνέβη στη Σαντορίνη όταν έσβησαν οι «μηχανές» του τουρισμού

CNN: Τι συνέβη στη Σαντορίνη όταν έσβησαν οι «μηχανές» του τουρισμού

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιέρωμα στο νησί της Σαντορίνης, αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες – θετικές και αρνητικές – συνέπειες της ιδιαίτερης φετινής τουριστικής σεζόν, αλλά και της πολύμηνης απουσίας επισκεπτών, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το CNN.

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται εκτενώς στη μεγάλη ζημιά που έχει επιφέρει η πανδημία  σε πολλές επιχειρήσεις του νησιού, σημειώνοντας πως ναι μεν από την 1η Ιουλίου θα φτάνουν εκ νέου διεθνείς πτήσεις, ωστόσο, οι περιορισμοί του κορωνοϊού συνεπάγονται σημαντική μείωση των τουριστών που θα το επισκεφθούν, καθώς και ραγδαία πτώση, αν όχι εξαφάνιση, των κρουαζιερόπλοιων.

«Ο αντίκτυπος του lockdown είναι ήδη δραματικός για έναν προορισμό που βασίζει στον τουρισμό το 90% των εσόδων του. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ λίγο πριν οι επιχειρήσεις βάλουν μπρος για τη νέα σεζόν, αποτέλεσε διπλό πλήγμα», σημειώνεται και τονίζεται:

«Τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μεταξύ των κατοίκων, που ήταν και οι μοναδικοί που έμειναν. Παρόλο που πρόσφατα το νησί άνοιξε και πάλι, όλοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα μέτρα προστασίας δεν αφορούν μόνο τους επισκέπτες».

Το CNN φιλοξενεί μαρτυρίες εργαζομένων και επιχειρηματιών, που περιγράφουν την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ αυτών και στελέχους μιας εκ των πολλών επιχειρήσεων οινοποιίας του νησιού, ο οποίος διηγείται:

«Η περσινή σοδειά θα έπρεπε θα έχει εμφιαλωθεί μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, ωστόσο οι πέντε εργαζόμενοί μας έπρεπε να μείνουν σπίτι και τώρα προσπαθούμε να καλύψουμε έδαφος. Συνήθως παράγουμε 50.000 φιάλες τον χρόνο και βασιζόμαστε πολύ στις εξαγωγές, όπου αυτή τη στιγμή είμαστε στο μηδέν. Ο διανομέας μας στις ΗΠΑ μας ενημέρωσε πως όσο τα εστιατόρια εκεί παραμένουν κλειστά, δεν υπάρχει αγορά για το κρασί μας».

Η απουσία επισκεπτών ως «ανάσα»

CNN: Τι συνέβη στη Σαντορίνη όταν έσβησαν οι «μηχανές» του τουρισμού-1

«Κι ενώ τα παραπάνω δεδομένα θα φέρουν τις επιχειρήσεις μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα, κάποιοι στο νησί προσβλέπουν στο ξεκίνημα μιας νέας, διαφορετικής εποχής, στην οποία η ομορφιά της Σαντορίνης θα μπορεί να ανθίσει χωρίς να αποτελεί μια μηχανή που απλά παράγει χρήματα», αναφέρει επίσης το CNN, φωτίζοντας την άλλη πλευρά της πραγματικότητας μετά τον κορωνοϊό.

Η παντελής έλλειψη επισκεπτών το περασμένο διάστημα δημιούργησε τις συνθήκες να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα, όπως τονίζεται.

Ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο είναι πλέον λειτουργικός, όπως και οι δρόμος που συνδέει την Οία με τον αερολιμένα. Το ίδιο και το λιμάνι του Αθηνιού, που θα διευκολύνει πολύ τις θαλάσσιες βόλτες γύρω από το νησί.

«Για έναν προορισμό που βρίσκεται μόλις στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Βενετία όσον αφορά τους προορισμούς κρουαζιέρας, το γεγονός ότι τα τεράστια κρουαζιερόπλοια θα επιστρέψουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό φέτος (αν όχι καθόλου), έχει και την θετική του πλευρά. Με κάθε πλοίο να ισοδυναμεί με έως και 3.000 τουρίστες σε μίνι – λεωφορεία, αυτά τα πλωτά ξενοδοχεία, έφραζαν τους δρόμους της Σαντορίνης», περιγράφει το ρεπορτάζ.

Λύση και… πρόβλημα ο τουρισμός

CNN: Τι συνέβη στη Σαντορίνη όταν έσβησαν οι «μηχανές» του τουρισμού-2

«Οι οικονομικές κρίσεις δεν αποτελούν κάτι ξένο για την Ελλάδα, ωστόσο εδώ και δεκαετίες η χώρα ήταν σε θέση να στρέφεται στον μαζικό τουρισμό για να δώσει οξυγόνο στην οικονομία της», αναφέρει ακόμη το CNN, και καταλήγει:

«Η ειρωνεία της παρούσας κατάστασης είναι πως αυτός ακριβώς ο τουρισμός, που αποτελούσε λύση, τώρα είναι ένα είδους πρόβλημα. Στην πρόσφατη ομιλία του στη Σαντορίνη, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θέλει η Ελλάδα να είναι ασφαλής. Ωστόσο γνωρίζει καλά πως με το 20% των Ελλήνων να εργάζονται στον τουρισμό, που αποτελεί το 30% της εθνικής οικονομίας, χρειάζεται νησιά όπως η Σαντορίνη να βιώσουν ένα μακρύ και προσοδοφόρο καλοκαίρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή