Αυτοψία Ν. Χαρδαλιά σε περιφερειακά αεροδρόμια: «Στο ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν κάνουμε εκπτώσεις»

Αυτοψία Ν. Χαρδαλιά σε περιφερειακά αεροδρόμια: «Στο ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν κάνουμε εκπτώσεις»

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Ένα ζήτημα, στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλλει κάθε μας κίνηση και σε αυτήν τη φάση, στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού». Αυτό το μήνυμα έστειλε από την Ζάκυνθο προς όλους ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επιθεώρησε από κοντά την τήρηση των μέτρων προστασίας των επιβατών στον Διεθνή Αερολιμένα Ζακύνθου.

Τον κ. Χαρδαλιά υποδέχθηκαν ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης, ο δήμαρχος, Νικήτας Αρετάκης, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Στασινόπουλος, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας, Μαρία Μουζάκη, ο διευθυντής και στελέχη της Fraport στο αεροδρόμιο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έφτασε λίγο μετά τις 8:30 στο νησί και παραβρέθηκε σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη διοίκηση του αεροδρομίου. Αμέσως μετά, ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε σε αυτοψία στους χώρους του αεροδρομίου, συνοδευόμενος από τον διευθυντή, Νίκο Βιτζηλαίο.

«Αρχίσαμε ένα οδοιπορικό επισκέψεων και αυτοψιών και στα 18 αεροδρόμια και ξεκινώντας από τη Ζάκυνθο έγινε μία τεχνική σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «θα υπάρχουν υγειονομικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονται την Κυριακή, σε συνεργασία με τη διοίκηση του αεροδρομίου και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι η ομάδα που θα διαχειριστεί όλον αυτόν τον κόσμο. Τα δείγματα που θα παίρνονται θα είναι δειγματοληπτικά. Στη Ζάκυνθο θα γίνονται 250 δείγματα ημερησίως, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι, με τον πιο σύγχρονο τρόπο, ότι θα μπορούμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται. Ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος με όλα τα μέσα που διαθέτει για να γίνεται με υποδειγματικό τρόπο αυτή η διαδικασία».

Ν. Χαρδαλιάς από Κέρκυρα: Δεν υπάρχει περιθώριο για μεγάλα ρίσκα

Ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας λίγο μετά το μεσημέρι. Ο υφυπουργός στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις διαδικασίες που πρόκειται να γίνουν για την ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων, ενώ επισήμανε ότι στην Κέρκυρα θα τοποθετηθεί εξαμελές ειδικό κλιμάκιο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, από νοσηλευτές και ιατρούς συνεπικουρούμενοι από την Αστυνομία και τη Πυροσβεστική, όπου θα διεκπεραιώνει τετρακόσιους δειγματοληπτικούς ελέγχους καθημερινά στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας.

«Θα είναι η ομάδα που θα "τρέξει" τα θέματα που αφορούν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται κάθε μέρα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε όρους αντιπροσωπευτικότητας των δειγμάτων» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Δουλεύουμε σκληρά, δουλεύουμε καθημερινά. Είναι μία δύσκολη άσκηση, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στο ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, ούτε για μεγάλα ρίσκα, ούτε για εκπτώσεις. Είναι η βούληση της κυβέρνησης να ανοίξουμε τον τουρισμό με όρους απόλυτης δημόσια υγείας » επισήμανε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος την ίδια ώρα στα ξενοδοχεία καραντίνας είπε πως «είναι μία άσκηση που "τρέχει" αυτή τη στιγμή, και το υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα locations που αφορούν τα ξενοδοχεία καραντίνας».

Όσον αφορά στα νοσοκομεία καραντίνας είπε ότι «το κράτος γενικά έχει και εναλλακτικές, ακόμη και σε περιοχές που μπορούν να τρέξουν διάφορα σενάρια». «Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις σε ό,τι θέμα προκύψει για τα ζητήματα καραντίνας» επισήμανε.

«Όλο αυτό είναι μία άσκηση σε αχαρτογράφητα νερά που μέρα με τη μέρα θα βελτιώνεται. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι να αφήσουμε συγκεκριμένη παρακαταθήκη στη χώρα, μέσα από μηχανισμούς και πλατφόρμες, όπως κάναμε την ιχνηλάτηση, όπως κάναμε τις καραντίνες, έτσι και τώρα, ανοίγοντας και τον τουρισμό, που θα μας κρατά πολύ ψηλά σε όρους ασφάλειας και δημόσιας υγείας» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Σύσκεψη στα Ιωάννινα

Ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη και στα Ιωάννινα, όπου επανέλαβε –από το αεροδρόμιο της πόλης- ότι στα ζητήματα δημόσιας υγείας, δεν υπάρχει καμία διάθεση ή βούληση για οποιαδήποτε έκπτωση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας προήδρευσε σε τεχνική σύσκεψη και επέμεινε ότι «εργαζόμαστε σκληρά ώστε σε όλες τις πύλες εισόδου να τηρούνται τα πρωτόκολλα, να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε με ασφάλεια να κάνουμε ελέγχους. Στα ζητήματα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει καμία διάθεση ή βούληση για οποιαδήποτε έκπτωση».

«Θέλουμε να ανοίξει ο Τουρισμός, η Οικονομία, όμως αυτή η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι πάνω και πέρα από την δημόσια υγεία. Θέλουμε οι ταξιδιώτες να είναι ασφαλείς και εξίσου ασφαλής ο ελληνικός πληθυσμός που θα τους υποδεχτεί».

Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα υπάρχει κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής στρατιωτικό γιατρό. Το κλιμάκιο θα κάνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα από διαδικασία και ένα πρωτόκολλο για το οποίο ενημερώθηκε ο αερολιμενάρχης και με την αρωγή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά, και εάν χρειαστεί, των τοπικών αρχών, θα εξασφαλιστούν ξεκάθαροι όροι δημόσιας υγείας, στα ζητήματα εισόδου των ξένων επισκεπτών, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε, πως αυτό δεν θα γίνει άμεσα και όποτε αυτό αποφασιστεί, εκεί θα υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στις διάφορες περιοχές, ο υφυπουργός τόνισε πως παρακολουθείται η εξέλιξη τους, ότι σημαντική, σε πρώτο χρόνο, είναι η ιχνηλάτιση και επισήμανε: «Υπάρχει ύφεση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Η ασπίδα μας είναι να τηρούμε τα μέτρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή