«Ολα στον αέρα» στην Ιατρική Σχολή Αθηνών

«Ολα στον αέρα» στην Ιατρική Σχολή Αθηνών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «κλείσιμο» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από σήμερα έως και τη 16η Ιανουαρίου αποφάσισε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σηματοδοτώντας νέο ακόμα πιο σκληρό κύκλο αντιπαράθεσης με το υπουργείο Υγείας και με ορίζοντα το νέο εργασιακό καθεστώς των πανεπιστημιακών γιατρών στο υπό αναμόρφωση Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα μέσω της απόφασης εκφράζεται η αντίθεση στην πρόσφατη τροπολογία των υπουργών Υγείας και Παιδείας, με την οποία ορίζεται ο τρόπος επιλογής των διοικητών των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και τη δημιουργία Συμβουλίων Επίλυσης Ακαδημαϊκών Διαφορών στα ΠεΣΥ.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρύτανης κ. Γ. Μπαμπινιώτης επισήμανε ότι επιχειρείται η κατάργηση της αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου, πρόβλημα το οποίο οξύνεται με την τροπολογία των υπουργών Υγείας και Παιδείας. Ετσι, το Πανεπιστήμιο Αθηνών διεκδικεί πανεπιστημιακή διοίκηση στα νοσοκομεία Χαϊδαρίου και «Λαϊκό» και πλήρη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών με ανάλογες αποδοχές. Επίσης ζητεί την προαιρετική και μόνο ένταξη των πανεπιστημιακών γιατρών στις διατάξεις του νόμου 2889/01 «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ» για τα επόμενα δύο έτη.

Την ίδια στιγμή περίπου 200 πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας -όλων των βαθμίδων- διαμαρτυρόμενοι για διατάξεις του εν λόγω νόμου έχουν υποβάλλει δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στις πανεπιστημιακές κλινικές του Λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλοκές στην κλινική εκπαίδευση των φοιτητών, οι οποίοι πρέπει να τονισθεί υπολείπονται επτά μηνών εκπαίδευσης, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών. Ειδικότερα, πολλοί φοιτητές δεν υπεβλήθησαν τον περασμένο Ιούνιο σε εξετάσεις για το πτυχίο τους, ενώ όσοι φοιτητές «έμπαιναν» τον περασμένο Μάϊο στο 6ο έτος της Ιατρικής έχουν χάσει επτά μήνες εκπαίδευσης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση επτά πανεπιστημιακών της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στην κλινική αφού είχαν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις. Κατόπιν τούτου η Σύγκλητος ζητεί από τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου να εξασφαλίσει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς τη δυνατότητα κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος με χθεσινή του εγκύκλιο, καλεί τους προέδρους των ΠεΣΥ και τους νομάρχες τις χώρας να διενεργήσουν αυστηρότατους ελέγχους σχετικά με την παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις -σύμφωνα με το νόμο 2889/01- θα πρέπει να προβούν πάραυτα στις νόμιμες ενέργειες (απομάκρυνση των πανεπιστημιακών από το δημόσιο νοσοκομείο).

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν και οι πρώτες επισκέψεις ασθενών στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», το οποίο από χθες άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα πολιτών που θέλουν να κλείσουν ραντεβού. Οπως είπε στην «K» η διοικητής του νοσοκομείου κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, 104 γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή στο νέο θεσμό, εκ των οποίων επτά πανεπιστημιακοί θα πραγματοποιούν απογευματινά ιατρεία εκτός νοσοκομείου, ενώ οι χώροι στους οποίους θα στεγάζονται τα ιατρεία λειτουργούν αυτόνομα το απόγευμα -βρίσκονται σε ξεχωριστό κτίριο του νοσοκομείου- είναι ικανοποιητικοί και θα βελτιώνονται συνεχώς. (Τηλέφωνα επικοινωνίας 33.81.180, 33.81.572, 33.81.588).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT