«Ναι» στις συνταγματικές αλλαγές στη Ρωσία

«Ναι» στις συνταγματικές αλλαγές στη Ρωσία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική πλειονότητα των Ρώσων ψηφοφόρων εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές που μεταξύ άλλων δίνουν το δικαίωμα στον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να διεκδικήσει την εξουσία ακόμη δύο φορές μετά το 2024. Η ψηφοφορία για την έγκριση των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών που προωθεί ο Πούτιν ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διασπασμένα και φαίνεται πως έχουν σηκώσει λευκή σημαία.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας δημοσκοπήσεων VTsIOM, έρευνα exit poll σε 800 εκλογικά κέντρα με τη συμμετοχή 163.124 ψηφοφόρων έδειξε πως το 76% όσων έχουν ψηφίσει εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές που επιτρέπουν στον Πούτιν να διεκδικήσει ακόμη δύο εξαετείς θητείες μετά τη λήξη της παρούσης. Ο Πούτιν έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερα χρόνια στην εξουσία από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της Ρωσίας πλην του Ιωσήφ Στάλιν. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της ανεξάρτητης εταιρείας Levada Center στα τέλη Μαΐου είχε δείξει ότι λιγότερο από το 50% των πολιτών ενέκρινε τις συνταγματικές αλλαγές και πως η δημοτικότητα του Πούτιν είχε υποχωρήσει στο 59%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2000 οπότε είχε γίνει πρόεδρος.

Ωστόσο, τις παραμονές της ψηφοφορίας ο Πούτιν παρουσίασε νέα επιδόματα για οικογένειες και για ανέργους, ενώ στο νέο σύνταγμα συνδέεται το ύψος των συντάξεων με τον ρυθμό του πληθωρισμού. Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που είχε αποφασίσει ο Πούτιν το 2018, είχε πλήξει σοβαρά τη δημοτικότητά του, όπως και η τρέχουσα οικονομική κρίση. Ομως, η ρωσική αντιπολίτευση έχει σταθεί ανίκανη να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, παρουσιάζοντας νέες ελκυστικές ιδέες, προτάσεις και πρόσωπα.

Τέλος, χθες η Ε.Ε. παρέτεινε επίσημα για έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή