H στεφανιαία νόσος απειλεί τώρα νέους και γυναίκες

H στεφανιαία νόσος απειλεί τώρα νέους και γυναίκες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο κοντά στον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος του μυοκαρδίου βρίσκονται οι γυναίκες, που μέχρι πρότινος ήσαν (σχεδόν) στο «απυρόβλητο» των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παράλληλα μειώνεται η ηλικία των ασθενών με στεφανιαία νόσο. Για τις εξελίξεις αυτές οι ειδικοί επιστήμονες ενοχοποιούν κυρίως το σύγχρονο τρόπο ζωής ενώ και η αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να «ευνοεί» την εμφάνιση μυοκαρδιοπάθειας. Την ίδια στιγμή, «αμετανόητοι» εμφανίζονται οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο αφού σε μεγάλο ποσοστό συνεχίζουν να καπνίζουν και να μην ελέγχουν το βάρος τους, τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο.

Οπως τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη 14η Διημερίδα με θέμα «Εξελίξεις στην Καρδιολογία», που διοργανώνει το Καρδιολογικό Τμήμα του Τζανείου Νοσοκομείου, ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, και ο καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης κ. Χαράλαμπος Γαβράς, οι γυναίκες εξαιτίας κυρίως του καπνίσματος, του άγχους που επιφέρει η είσοδος στον επαγγελματικό στίβο και της χρήσης αντισυλληπτικών δισκίων, έχουν χάσει την προστασία που της παρείχαν κατά τη γόνιμη περίοδο της ζωής της τα οιστρογόνα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα η αναλογία στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ανδρών και γυναικών είναι τρεις άνδρες προς μια γυναίκα, ενώ παλαιότερα η αναλογία ήταν πέντε προς μία αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται και καθυστερημένη προσέλευση των γυναικών για καρδιολογικές εξετάσεις συγκριτικά με τους άνδρες, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη λανθασμένη άποψη που έχουν οι ίδιες, ότι δηλαδή είναι «άτρωτες» εξαιτίας των οιστρογόνων.

Παράλληλα αρχίζει και μειώνεται η ηλικία των ασθενών της στεφανιαίας νόσου. Οπως επισήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Κόκκινος, η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται πια κοντά στην ηλικία των 50 ετών, ενώ παλαιότερα η αντίστοιχη ηλικία ήταν τα 60 έτη. Μάλιστα ο κ. Φούσας αναφέρθηκε στο περιστατικό ενός νέου ηλικίας μόλις 25 ετών, ο οποίος νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα του Καρδιολογικού Τμήματος του Τζανείου με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. H μείωση της ηλικίας κατά την οποία εκδηλώνεται η στεφανιαία νόσος αποδίδεται για άλλη μία φορά στο κάπνισμα και στην κακή διατροφή. Οσον αφορά το αλκοόλ, οι ειδικοί τόνισαν ότι η αυξημένη κατανάλωσή του ειδικά από τους νέους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες. Ωστόσο, η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ελαττώσει τη στεφανιαία νόσο και μάλιστα διαφαίνεται ότι ευεγερτικό ρόλο μπορεί να έχει το κόκκινο κρασί.

Οπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη η πρόληψη δεν τυγχάνει ιδιαίτερης «εκτίμησης». Αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας Euroaspire II, η οποία αφορά τη στεφανιαία νόσο η οποία διεξήχθη σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ειδικότερα, το 21% των Ευρωπαίων ασθενών συνεχίζει το κάπνισμα παρά τη διαγνωσθείσα στεφανιαία νόσο, ένας στους τρεις (ποσοστό 31%) είναι παχύσαρκος, περισσότεροι από τους μισούς (58%) παρουσιάζουν αυξημένη χοληστερίνη και το 20% έχει ιστορικό διαβήτη. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο η έρευνα δεν έχει καταγράψει σημαντικές αποκλίσεις των ποσοστών ανάμεσα στις 15 χώρες. Πάντως, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ασθενών καπνιστών μετά την Ισπανία, γεγονός διόλου παράδοξο με δεδομένο ότι οι Ελληνες βρίσκονται στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το κάπνισμα μετά τους Γιαπωνέζους και τους Κύπριους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT