Υποχώρηση του Ευθυμίου χωρίς ουσία…

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ικανοποίηση ενός εκ των αιτημάτων των ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων, όσον αφορά στην επίμαχη τροπολογία για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, προχώρησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, επιβεβαιώνοντας απολύτως τις πληροφορίες της «Κ».

Ετσι, τροποποίησε τη διάταξη που αφορά στο ποιος κρίνει εάν υφίσταται θέμα απόλυσης σε περίπτωση διαταραχής του εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο λόγω αδυναμίας συνεργασίας εργοδότη-εκπαιδευτικού. Καταργώντας τη δικαιοδοσία των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων όπως προεβλέπετο αρχικώς, η αρμοδιότητα ανήκει μόνον σε τριμελή επιτροπή.

Τριμελής επιτροπή

Σε περίπτωση δηλαδή καταγγελίας της σύμβασης εκ μέρους των σχολαρχών λόγω αδυναμίας συνεργασίας με τον εκπαιδευτικό, την υπόθεση θα κρίνει μια τριμελής επιτροπή που συγκροτείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο διεύθυνσης, και στην οποία συμμετέχουν ένας πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του τμήματος αξιολόγησης και επιμόρφωσης, ως πρόεδρος, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπευτικότερης εργοδοτικής οργάνωσης ιδιωτικών σχολείων. Η πρόταση της τριμελούς επιτροπής θα εκτελείται με απόφαση του οικείου προϊσταμένου διεύθυνσης, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα διαφωνίας. Με αυτή τη ρύθμιση, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, το υπουργείο Παιδείας θέλει να καταδείξει ότι δεν είναι στις προθέσεις του σε καμία περίπτωση να νομοθετήσει με μονομέρεια. «Δεν θέλουμε να πλανάται η παραμικρή σκιά δυσμενούς προκατάληψης», είπε επί λέξει.

Σπανίως

Οι ενστάσεις που υπήρξαν επί της αρχικής διάταξης ήταν ότι αφού η εισήγηση της τριμελούς θα εκρίνετο από τα υπηρεσιακά συμβούλια, στα οποία η πλειοψηφία ανήκει στους εκπαιδευτικούς, κατ’ ουσίαν η διάταξη θα ήταν ανενεργός, αφού σπάνια οι συνδικαλιστές εισηγούνται απόλυση συναδέλφων τους. Χθες, πάντως, ο κ. Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, διευκρινίζοντας πως πάντοτε θα υπερασπίζεται τις αρχές του, ζήτησε από τον υπουργό να δώσει το δικαίωμα στους σχολάρχες να απολύουν 2 εκπαιδευτικούς κατ’ έτος εάν το επιθυμούν, χωρίς αιτιολογημένη έκθεση, τονίζοντας πως είναι θεσμικά αντίθετος με τη θέσπιση συστήματος «δημοσιοϋπαλληλικής παραπροστασίας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT