Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι Ιατρικές Σχολές

Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι Ιατρικές Σχολές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «στρατηγική» κίνηση του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου, η οποία αποβλέπει στον περιορισμό των «εστιών πολέμου» που άναψε στις Ιατρικές Σχολές πρόσφατη τροπολογία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, που άπτεται θεμάτων αυτοτέλειας του πανεπιστημίου, φαίνεται να πέφτει και αυτή στο κενό. Ετσι, παρά την απόσυρση της παραγράφου που αφορούσε στη δημιουργία Συμβουλίων Επίλυσης Ακαδημαϊκών Διαφορών στα ΠεΣΥ, στην οποία προέβη χθες ο κ. Ευθυμίου, η αίσθηση που επικρατούσε μεταξύ των πανεπιστημιακών γιατρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι ότι η σύγκρουση με τη κυβέρνηση μόλις άρχισε. Μάλιστα, χθες το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ αποφάσισε το κλείσιμο της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης έως τις 16 Ιανουαρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Πάτρας που εργάζονται σε νοσοκομεία ξεκινούν δεκαήμερη αποχή από το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό τους έργο.

Ειδικότερα, χθες στη Βουλή ο κ. Ευθυμίου, με τη σύμφωνη γνώμη -όπως δήλωσε ρητά- του υπουργού Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλου, και λίγο πριν από τη συζήτηση της τροπολογίας ανακοίνωσε πως αν και αρχικώς είχε δεχτεί επιστολή από τις Ιατρικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, προχθές έγινε αποδέκτης επιστολής και από τις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας, οι οποίες ζητούσαν την απόσυρση της εν λόγω παραγράφου.

Αποσύρεται

Η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός, δεν έχει πρόθεση να είναι αρνητική σε ό,τι της ζητείται. Αφού το αίτημα είναι ομόφωνο και ζητείται να υπάρξει διάλογος για άλλη ρύθμιση, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του υπουργού Υγείας, η θέσπιση των Συμβουλίων αποσύρεται. Οπως προεβλέπετο, τα συμβούλια θα είχαν ως έργο «την έκφραση συμβουλευτικής γνώμης και τη διαμεσολάβηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφέρονται σε αποφάσεις της Διοίκησης του νοσοκομείου ή του αντίστοιχου κατά περίπτωση ΠεΣΥ, οι οποίες αφορούν ζητήματα που άπτονται του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ που υπηρετούν σε κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των παραπάνω νοσοκομείων».

Ομως από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί γιατροί δηλώνουν ότι εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους, καθώς παραμένουν «ανοιχτά» πολλά ζητήματα, όπως η δημιουργία αμιγώς πανεπιστημιακών νοσοκομείων υπό πανεπιστημιακή διοίκηση. Οπως επισημαίνει στην «K» η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Λίλα Αστερίου, η συγκεκριμένη παράγραφος είναι απλώς «το κερασάκι στην τούρτα», αφού είναι αντισυνταγματική και καταργεί την κατοχυρωμένη αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου. Διερμηνεύοντας μάλιστα την απόσυρση της εν λόγω παραγράφου, τονίζει ότι θα κατέρρεε σίγουρα στα δικαστήρια. H κ. Αστερίου βάλλει και εναντίον του τρόπου επιλογής διοικητών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως αυτός ορίζεται από την τροπολογία των υπουργών Υγείας και Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι η ουσιαστική επιλογή είναι του υπουργού Υγείας, ενώ η Σύγκλητος θα παίζει το ρόλο του «συνεργού».

Διεκδίκηση

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι θέσεις των πανεπιστημιακών γιατρών της Θεσσαλονίκης. O γραμματέας του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Π. Μακρής μιλώντας στην «K» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόσυρση της παραγράφου. Ωστόσο, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις καθώς ο Σύλλογος διεκδικεί τη δημιουργία δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη και τριών στην Αθήνα, τα οποία θα έχουν πανεπιστημιακή διοίκηση. Σημειώνεται ότι τις θέσεις των Ιατρικών Σχολών αλλά και των πρυτανικών αρχών, όσον αφορά στην κατάργηση της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων υιοθετεί και η Ν.Δ, οι βουλευτές της οποίας επέμεναν και χθες ότι πρέπει να βρεθεί λύση και όχι στείρα άρνηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT