ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκρήξεις, ξυλοδαρμοί, κυνομαχίες

ekrixeis-xylodarmoi-kynomachies-2386345

Εκβιασμοί ιδιοκτητών εστιατορίων, μπαρ, ακόμη και περιπτέρων, εμπρησμοί οχημάτων, διακίνηση ναρκωτικών και διοργάνωση κυνομαχιών είναι ορισμένα από τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στην πολυδαίδαλη δράση εγκληματικής ομάδας που εξάρθρωσε το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Εντεκα άτομα συνελήφθησαν, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και τρεις επίορκοι αστυνομικοί.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, φτάνουν τα 42 και δραστηριοποιούνταν στις συνοικίες του Πειραιά, σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα και Γκάζι. Εξιχνιάσθηκε η εμπλοκή τους σε 32 υποθέσεις εκβιασμού καταστηματαρχών, τέσσερις εμπρησμούς, δύο εκρήξεις και τέσσερις κλοπές οχημάτων. Επικεφαλής φέρεται να είναι 35χρονος συλληφθείς. Είχε σύμφωνα με την αστυνομία σημαντικό ρόλο σε ξυλοδαρμούς και τραμπουκισμούς είτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός. Ασκούσε επιρροή όμως και μέσα στις φυλακές. Επειτα από δικές του εντολές έγκλειστοι ξυλοκοπούσαν συγκρατούμενούς τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν σε υποομάδες και απαιτούσαν από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων ποσά για να τους παρέχουν «προστασία» σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Σε αρκετές περιπτώσεις τοποθετούσαν ως φύλακες μέλη του κυκλώματος στους οποίους οι καταστηματάρχες ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν επιπλέον ποσά ως ημερομίσθιο.

Αποσπούσαν τα χρήματα με απειλές, τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα βίαιοι προκαλώντας βαριές σωματικές βλάβες στα θύματά τους. Σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωνόταν άμεσα στις υποδείξεις τους προέβαιναν και σε άλλες πράξεις αντεκδίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται δύο εμπρησμοί οχημάτων τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φεβρουάριο του 2020 στη Νίκαια, καθώς και μία απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον περασμένο Μάρτιο. Τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε έξω από σπίτι στη Νίκαια αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί από μέλη της οργάνωσης αλλά δεν εξερράγη.

Προκειμένου να μην τους ανακαλύψουν οι αστυνομικές αρχές οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και κωδικές ονομασίες στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες. Αποκαλούσαν τα όπλα «καστάνια», «τρυπάνι» και «ποδήλατο», ενώ αναφέρονταν στα ναρκωτικά που διακινούσαν με τις λέξεις «σκληρό», «κουφέτο», «γλυκάκι» και «βρώμα».

Από την έρευνα του τμήματος Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι ένας αστυνομικός, ο οποίος συνελήφθη, είχε κεντρική συμμετοχή στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Σε άλλους δύο αστυνομικούς που ταυτοποιήθηκαν αποδίδεται περιφερειακός ρόλος. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε 14 έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στις οικίες των συλληφθέντων εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, ένα υποπολυβόλο, πέντε πιστόλια, σιδερογροθιές, μαχαίρια και ξιφίδια και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα, αλλά και για ληστείες και κλοπές. Στο σπίτι του φερόμενου ως επικεφαλής εντοπίστηκαν πέντε σκυλιά τα οποία χρησιμοποιούσε σε παράνομες κυνομαχίες σε διάφορα σημεία της χώρας.