Σωτήρια η μάσκα για τους επαγγελματίες υγείας

Σωτήρια η μάσκα για τους επαγγελματίες υγείας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην τεράστια συμβολή της χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας και κυρίως της χειρουργικής μάσκας, αλλά και της επιλογής της προληπτικής καραντίνας των επαγγελματιών υγείας που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, με στόχο την αποφυγή επιδημιών μεταξύ του προσωπικού εντός των μονάδων υγείας, καταδεικνύει ελληνική μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο πλέον έγκυρο αμερικανικό περιοδικό κλινικής λοιμωξιολογίας Clinical Infectious Diseases. Η μελέτη κατέδειξε ότι επαγγελματίες υγείας που ήλθαν σε επαφή με ασθενείς της COVID-19 είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες όχι μόνο να εμφανίσουν τη νόσο, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστεί να νοσηλευθούν οι ίδιοι.

Χθες, εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας 28 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, μεταξύ των οποίων και αεροδρόμια, και επτά στην Ξάνθη. Σημειώνεται ότι συνολικά από τις 12 Ιουνίου έως και χθες είχαν ελεγχθεί 27.416 δείγματα επιβατών εισερχόμενων αεροπορικών πτήσεων, εκ των οποίων 54 έχουν βγει θετικά στον κορωνοϊό. Χθες έως αργά το απόγευμα δεν είχε καταγραφεί νέος θάνατος. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 8 ασθενείς.

Μέσω της μελέτης που εξεπόνησαν επιστήμονες από τον ΕΟΔΥ, την Πολεμική Αεροπορία και το ΕΚΠΑ (Νικόλαος Σύψας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Ελενα Μαλτέζου, Ξανθή Δεδούκου, Μαρία Τσερόνη, Ευη Τσόνου, Βασίλειος Ραφτόπουλος, Καλλιόπη Παπαδήμα, Ελισάβετ Μουρατίδου, Σόνια Πούφτα), παρακολουθήθηκαν 3.398 επαγγελματίες υγείας από 66 νοσοκομεία, 20 Κέντρα Υγείας και δύο ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, από τους οποίους οι μισοί ήταν νοσηλευτές και το 31% γιατροί, που είχαν εκτεθεί σε περιστατικό COVID-19. Με βάση το ιστορικό έκθεσης και την εκτίμηση κινδύνου από τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, το 47,1% του προσωπικού θεωρήθηκε ότι ήταν με χαμηλού κινδύνου έκθεση στον κορωνοϊό, το 22,5% μετρίου κινδύνου και το 30,4% υψηλού κινδύνου, δηλαδή πρακτικά είχαν ήλθαν σε επαφή με ασθενή χωρίς να φορούν χειρουργική μάσκα προσώπου. Σημειώνεται ότι προσωπικό με υψηλού κινδύνου έκθεση στον ιό λάμβανε οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι του για επτά ημέρες.

Συνολικά, 66 επαγγελματίες υγείας (ποσοστό 1,9%) εμφάνισαν συμπτώματα και βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε διάστημα 14 ημερών μετά την έκθεση, με τα άτομα με υψηλού κινδύνου έκθεση στη νόσο να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με τα άτομα με χαμηλού κινδύνου έκθεση στον ιό. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν κατά μέσον όρο 3,65 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, γεγονός που σημαίνει ότι η καραντίνα των επτά ημερών ήταν επαρκής. Δεκαέξι επαγγελματίες υγείας που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ανέπτυξαν πνευμονία, ενώ 13 χρειάστηκαν νοσηλεία. Δεν παρατηρήθηκαν θάνατοι μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που νόσησαν. Μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στο νοσοκομείο είχαν οι άνδρες, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, το διοικητικό προσωπικό και όσοι είχαν ιστορικό υψηλού κινδύνου έκθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την πανδημία το υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας επλήγη ιδιαιτέρως. Στην Ισπανία ένας στους τέσσερις που διαγνώστηκαν από τη νόσο έως τα μέσα Απριλίου ήταν επαγγελματίας υγείας. Στην Ελλάδα, έως και το τέλος Μαΐου, εκτιμάται ότι περίπου το 10% των κρουσμάτων αφορούσε προσωπικό των μονάδων υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή