Εισβολή βαρβάρων σε σπίτι γριούλας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφιαλτική νύχτα έζησε χθες μια 84χρονη ηλικιωμένη όταν δύο άγνωστοι έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της, καταλύοντας κάθε έννοια ασφάλειας και ασύλου, με σκοπό να κλέψουν τα λιγοστά υπάρχοντά της. Πρόκειται για την Βασιλική Ζήση, η οποία ζει μόνη της σε μονοκατοικία, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 47, στο Μενίδι. Ενώ η άτυχη γυναίκα κοιμόταν, οι αδίστακτοι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι. Της επετέθησαν, την έδεσαν και τη φίμωσαν. Στη συνέχεια έκαναν άνω κάτω το σπίτι και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους χρήματα και αντικείμενα.

Χθες, λίγο μετά τις 10 π.μ., μια γειτόνισσα επισκέφθηκε την ηλικιωμένη. Μόλις είδε την πόρτα του σπιτιού σπασμένη άρχισε να καλεί σε βοήθεια και άλλους περιοίκους, οι οποίοι μπήκαν στο σπίτι και απελευθέρωσαν την 84χρονη από τα δεσμά της. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία αλλά η ηλικιωμένη, προφανώς από την ταραχή της, δεν ήταν σε θέση να δώσει πολλές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των δραστών. Δεν μπόρεσε καν να προσδιορίσει τι ακριβώς είχε αφαιρεθεί από το σπίτι της.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι δράστες θα πρέπει να ζουν στην ίδια περιοχή, καθώς γνώριζαν πολύ καλά ότι η ηλικιωμένη ζούσε μόνη και ότι δεν θα γίνονταν αντιληπτοί από τους γείτονες. Πιθανότατα είχαν παρακολουθήσει το σπίτι πριν δράσουν και είχαν σχεδιάσει καλά τις ενέργειές τους. Ανάλογες ενέργειες, πάντως, είχαν εκλείψει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι δράστες είχαν το θράσος να σπάσουν την πόρτα γνωρίζοντας ότι η ηλικιωμένη ήταν μέσα στο σπίτι, ενώ δεν δίστασαν να την εγκαταλείψουν δεμένη και φιμωμένη για πολλές ώρες, κάτι που θα μπορούσε ακόμη και να αποβεί μοιραίο.

Το Μενίδι είναι μια από τις περιοχές της Αττικής, όπου τα κρούσματα ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων είχαν αυξηθεί πριν από το 1998 αλλά και για μικρό χρονικό διάστημα μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999. Αλλες τέτοιες περιοχές είναι το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια, ο Ασπρόπυργος, το κέντρο της Αθήνας γύρω από την Ομόνοια, την πλατεία Βάθη, τα Εξάρχεια, κάποιες γειτονιές της Καλλιθέας, της Κυψέλης και των Αμπελοκήπων αλλά και στα βόρεια προάστια γειτονιές του Χαλανδρίου και του Αμαρουσίου. Από τα τέλη του 1998, μια σειρά από μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από τους πολίτες, είχε αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό των κρουσμάτων. Τα κυριότερα από τα μέτρα αυτά ήταν ο θεσμός των πεζών και εποχούμενων περιπολιών, η συγκρότηση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και ο εκσυγχρονισμός του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ενδεικτικοί της αποτελεσματικότητας αυτών των μέτρων είναι οι αριθμοί: το 2000 σε σχέση με το 1998 οι ληστείες μειώθηκαν κατά 23,4%, οι κλοπές -διαρρήξεις κατά 23,3% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 19,3%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT