ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάιατ: Σημαντικός κόμβος καινοτομίας στις επιστήμες και την τεχνολογία η Θεσσαλονίκη

Πάιατ: Σημαντικός κόμβος καινοτομίας στις επιστήμες και την τεχνολογία η Θεσσαλονίκη

Τη δυναμική της Θεσσαλονίκης ως σημαντικό κόμβο καινοτομίας στις επιστήμες και την τεχνολογία υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης στο αμερικανικό κολλέγιο «Ανατόλια», όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του υπό ανέγερση κτιρίου «Anna Papageorgiou STEM Center», που είναι αφιερωμένο στις επιστήμες, την καινοτομία και τη βιωματική μάθηση και θα φιλοξενήσει εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, χώρο πολλαπλών χρήσεων και έναν ανοιχτό χώρο μάθησης, όπου θα υλοποιούνται πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές τόσο του κολλεγίου όσο και της ευρύτερης κοινότητας.

«Εντυπωσιασμένος από το Anna Papageorgiou STEM Center, που χρηματοδοτείται μερικώς από το USAID/ASHA προκειμένου να διδάξει επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά (σ.σ. από το αγγλικό ακρωνύμιο STEM) και καλές αμερικανικές πρακτικές στους νέους και τους εκπαιδευτικούς στην περιοχή, καταδεικνύοντας την αμερικανική στήριξη στην ανάπτυξη του υψηλής εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην καινοτομία και την τεχνολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter για την επίσκεψή του στο Ανατόλια ο Αμερικανός πρέσβης.

Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης είχε αναφερθεί εκ νέου στις αμερικανική επενδυτική παρουσία στην πόλη (Pfizer, Cisco), που αποτελούν «κληρονομιά» της επιτυχούς αμερικανικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 και σημείωσε με έμφαση την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους ώστε να εμβαθύνουν στην τεχνολογία και την επιστήμη προκειμένου η Ελλάδα να έχει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστική στον 21ο αιώνα. «Γνωρίζω ότι αυτή είναι προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, είναι προτεραιότητα και για την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως», σημείωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος θα συναντηθεί με την υπουργό Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στις «σημαντικές δεσμεύσεις» Αμερικανών επενδυτών που θέλουν να αφήσουν το τεχνολογικό τους αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι να εντοπίσουν νέα ταλέντα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και σημείωσε πως στο πεδίο αυτό «είναι που έρχεται το Ανατόλια», θέλοντας έτσι να καταδείξει τη συμβολή του κολλεγίου στον συγκεκριμένο τομέα.

Πάιατ: Σημαντικός κόμβος καινοτομίας στις επιστήμες και την τεχνολογία η Θεσσαλονίκη-1

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο "Ανατόλια", το οποίο χαρακτήρισε έναν από τους «θησαυρούς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στην πάροδο των ετών», ο κ. Πάιατ ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του νέου κτιρίου, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 χάρη στη χρηματοδότηση από το USAID/ASHA με περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια- όπως ανέφερε ο ίδιος- αλλά και με τη συμβολή του Ιδρύματος «Παπαγεωργίου», Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, αποφοίτων, ιδιωτών και οργανισμών.

Το συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000 τ.μ., το οποίο κατασκευάζεται από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ, πρόκειται να στεγάσει εργαστηριακά μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές της ευρύτερης κοινότητας.

Τον Αμερικανό πρέσβη, τον οποίο συνόδευε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρεγκ Φλέγκερ υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Κολλεγίου «Ανατόλια» Πάνος Βλάχος, ο οποίος ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «το Anna Papageorgiou STEM Center είναι ένα πραγματικά μοναδικό κέντρο όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά για όλη τη χώρα», όπου θα υλοποιηθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές σε θέματα επιστημών και τεχνολογίας. Εξήγησε, δε, ότι μαθητές όχι μόνο από το κολλέγιο, αλλά από την ευρύτερη κοινότητα και όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, «να συμμετέχουν σε πραγματικά καινοτόμα προγράμματα που θα τους δώσουν μία νέα κατεύθυνση στη μελλοντική τους πορεία».

Βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Anna Papageorgiou STEM Center έχει συνολικό εμβαδό 950 τ.μ. και τις ενεργειακές του ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής. Μέρος της ρευματοδότησής του θα καλυφθεί από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων θα αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης.

Διαβάστε επίσης: 

Επίσκεψη Πάιατ στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης: «Υπερήφανος που είμαι εδώ»