Πιο αυστηρά μέτρα, πιο ανοιχτά σύνορα – Τέλος τα πανηγύρια τον Ιούλιο

Πιο αυστηρά μέτρα, πιο ανοιχτά σύνορα – Τέλος τα πανηγύρια τον Ιούλιο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση του ιού, αλλά και εξέταση για επιπλέον άνοιγμα σε απευθείας πτήσεις από «κόκκινες» χώρες», περιλαμβάνει τα σχέδιο της κυβέρνησης, που επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάσχεσης της πανδημίας και της ομαλής λειτουργίας της τουριστικής σεζόν. Την ίδια στιγμή, με 24 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεκίνησε η νέα εβδομάδα.

Ειδικότερα, χθες μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελήφθησαν αποφάσεις σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη διακοπή των πανηγυριών τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θεωρούνται από τους λοιμωξιολόγους από τις πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση του ιού. Κατά τα λοιπά, το βλέμμα στρέφεται στα Βαλκάνια που παρουσιάζουν έξαρση του ιού. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται κυρώσεις. Επιπλέον ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. «Ηδη, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα επιχειρεί με κανόνες να κρατήσει ανοικτές τις πύλες της και να προσελκύσει τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις 22 Ιουλίου ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις και από τη Σουηδία. Στα τέλη Ιουλίου και πάντα ανάλογα το πώς εξελίσσεται η πανδημία, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανοίγματος των απευθείας πτήσεων με χώρες εκτός Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θα είναι απαραίτητη η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων.

Από τα 24 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως, έξι εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τέσσερα στην Καστοριά, τρία στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Αττική, ένα στη Ροδόπη και ένα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων χθες ανερχόταν στις 3.826, ενώ δεν κατεγράφη κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19. Ωστόσο, διασωληνωμένοι παρέμεναν δώδεκα άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της επιδημίας έχουν αποβιώσει 193 συμπολίτες μας με μέση ηλικία τα 76 έτη.

Στο μεταξύ, ανησυχητικά είναι τα νέα που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει από την έρευνα του ΑΠΘ από κοινού με την Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου 2020 καταγράφεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης. Ο ιός, που ήταν μη ανιχνεύσιμος για περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020, είναι και πάλι ανιχνεύσιμος από τις αρχές του Ιουνίου 2020 και μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού είναι αντίστοιχες των τιμών, όταν ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ θορυβήθηκε τόσο, που προχώρησε σε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια –δυστυχώς– αποτελέσματα. Καθώς αυτή η εξέλιξη δεν συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης, οι επιστήμονες συμπεραίνουν πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης. Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με την πρόσφατη διεθνή εικόνα της εξέλιξης του ιού, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία. Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της ελληνικής πολιτείας για τα ευρήματα αυτά από την Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Δυσοίωνες εκτιμήσεις ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας

ΗΠΑ: Κλείνουν ξανά μπαρ και εστιατόρια στην Καλιφόρνια λόγω κορωνοϊού

Η «άβολη» αλήθεια για την πανδημία και τα πολιτικά θύματα

Βραχύβια η ανοσία από τον κορωνοϊό αποκαλύπτει νέα έρευνα

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή