«Στα τέλη του μηνός θα έχουμε 5.200 κρούσματα»

«Στα τέλη του μηνός θα έχουμε 5.200 κρούσματα»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με πιθανή μια παραπέρα απότομη άνοδο της καμπύλης διάδοσης της COVID-19, οδηγεί η σημερινή κατάσταση εάν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση και δεν επανέλθει η κοινωνική ευαισθητοποίηση, που έχει επικίνδυνα χαλαρώσει. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα-προειδοποίηση του καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Πρόκειται για συμπέρασμα που προκύπτει από ένα υπολογιστικό εργαλείο για τη διασπορά του κορωνοϊού, το SEIR-X, που έχει αναπτύξει το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και η ομάδα Heracles του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Παβίας και της Πίζας στην Ιταλία. «Σήμερα υπολογίζουμε πως περίπου 50 ασυμπτωματικά άτομα εισέρχονται καθημερινά στη χώρα, όχι μόνο τουρίστες, αλλά και Ελληνες, οι οποίοι δεν καταγράφονται από τα δειγματοληπτικά τεστ.

Ταυτόχρονα, ο ιός υπάρχει και μέσα στην Ελλάδα, έστω και σε χαμηλά επίπεδα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων οδηγεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που πρέπει να την προλάβουμε πριν η αύξησή της γίνει εκθετική», λέει στην «Κ» ο κ. Σαρηγιάννης. «Σύμφωνα με το υπολογιστικό εργαλείο και παρότι την περίοδο του καλοκαιριού η μεταδοτικότητα του ιού βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, λόγω ζέστης, υπεριώδους ακτινοβολίας και ξηρασίας, εάν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς θα έχουμε φτάσει αθροιστικά στα 5.200 κρούσματα στα τέλη Ιουλίου και στα 8.000 στα μέσα Αυγούστου, από 3.800 που είμαστε σήμερα», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Η καμπύλη υψώνεται κατακόρυφα στη συνέχεια.

«Εάν την περίοδο του πιο αυστηρού lockdown είχαν περιοριστεί κατά 90% ή και περισσότερο οι κοινωνικές επαφές, τώρα έχουμε σχεδόν ξαναγυρίσει στην κανονικότητα ή σε έναν περιορισμό 10%. Εχουμε χαλαρώσει υπερβολικά και συχνά αυτό το μήνυμα έρχεται και από ψηλά. Ετσι κι αλλιώς “ανοίξαμε” νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαμε πιο σωστό. Τώρα πρέπει να προσέξουμε γιατί τα εισερχόμενα κρούσματα μπορούν να κάνουν πάλι κρίσιμη την κατάσταση», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, και προτείνει:  «Μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, με το δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας. Είναι σημαντικό το ατομικό επίπεδο προφύλαξης, η χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων. Απαραίτητο είναι να κάνουμε έλεγχο σε όλους όσοι μπαίνουν στη χώρα, όχι μόνο δειγματοληπτικά. Δεν είναι μόνο ο Προμαχώνας. Χρειάζεται επίσης πιο εκτεταμένη και πιο έξυπνη ανίχνευση με τεστ του πληθυσμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή