H ανεργία ο μέγας φόβος των Ελλήνων…

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς βλέπουν το ποτήρι του 2002 οι Ελληνες; Μισογεμάτο ή μισοάδειο; Βέβαιο είναι ότι εμφανιζόμαστε (και εδώ) διχασμένοι για το εάν το νέο έτος θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το προηγούμενό του,το γεμάτο γεγονότα 2001. Πιο συγκεκριμένα, το 40% των Ελλήνων αισιοδοξεί, το 35% απαισιοδοξεί και το 18% εκτιμά ότι η νέα χρονιά δεν θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του, όπως «τεκμαίρεται» από τα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας.

Η απαισιοδοξία φωλιάζει στις καρδιές των Ελλήνων για δεύτερη συνεχή χρονιά, ύστερα από τα εντυπωσιακά ποσοστά υπεραισιοδοξίας που είχαν καταγραφεί το 2000, ενώ μέγας φόβος αναδεικνύεται η ανεργία. Βέβαια, φέτος δεν είμαστε μόνοι στην απαισιοδοξία ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Με… παρέα

Πέρυσι οι Ελληνες ξεχώριζαν ως ο πλέον απαισιόδοξος λαός στην E.E. (ποσοστό 39% εκτιμούσε ότι το 2001 θα ήταν χειρότερο από το 2000). Φέτος, αποκτήσαμε… παρέα, αφού «μαύρη» εκτιμούν ότι θα είναι η χρονιά που διανύουμε εξίσου οι Πορτογάλοι (38%), οι Γάλλοι (36%) και οι Ιρλανδοί (32%). Τι αμαυρώνει τις ελπίδες των Ελλήνων για μία καλύτερη χρονιά; Οι οικονομικές δυσκολίες και η μεγάλη ανεργία. Είναι ενδεικτικό ότι οι απαντήσεις των Ελλήνων έχουν κατατάξει τη χώρα μας στην πρώτη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη της E.E. στην πιθανότητα αύξησης της ανεργίας και την εργασιακή ανασφάλεια, ενώ ένας στους δύο εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες μέσα στο 2002. Ειδικότερα, το 46% των Ελλήνων εκτιμά ότι το 2002 θα είναι μια χρονιά με οικονομικά προβλήματα, ενώ το 36% δεν περιμένει μεγάλες μεταβολές στην οικονομική του κατάσταση. Στον αντίποδα, μόλις το 13% των Ελλήνων περιμένει ότι το νέο έτος θα έχει οικονομική ευμάρεια.

Ως προς τα μεγέθη της ανεργίας, οι Ελληνες εμφανίζονται οι πιο απαισιόδοξοι ανάμεσα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οπως και πέρυσι (στην αντίστοιχη έρευνα για το 2001) η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πολίτες της οποίας πιστεύουν σε τόσο υψηλό ποσοστό (32%) ότι η ανεργία το 2002 θα αυξηθεί κατά πολύ. Είναι ενδεικτικό ότι στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκονται με σημαντικότατη διαφορά το Βέλγιο και η Ιρλανδία, όπου το 20% των πολιτών τους εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας θα εκτιναχθεί μέσα στο 2002. O αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της E.E. είναι μόλις 13%.

Δυσκολία

Ενδεικτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο οι Ελληνες νιώθουν ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2002. Το 41% των Ελλήνων εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί στην ανεργία και το 52% νιώθει εργασιακή ανασφάλεια. Στον ίδιο τόνο περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο το 65% των Ελλήνων δηλώνει ότι σε περίπτωση ανεργίας θα δυσκολευόταν να βρει δουλειά και μόλις το 23% θα έβρισκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τέλος, οι Ελληνες πιστεύουν ότι οι απεργίες και οι βιομηχανικές συγκρούσεις θα αυξηθούν (46%) ή απλώς δεν θα μειωθούν (37%), συμφωνώντας με τη διεθνή τάση. Τέλος, το 48% πιστεύει ότι 2002 θα είναι μία χρονιά με ταραχές. Ποσοστό που είναι λίγο υψηλότερο από τον διεθνή μέσο όρο (44%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT