H ανασφάλεια και η απαισιοδοξία βασιλεύουν παντού

H ανασφάλεια και η απαισιοδοξία βασιλεύουν παντού

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απειλή και ο φόβος της ανεργίας βυθίζει στην απαισιοδοξία και την ανασφάλεια τους πολίτες του κόσμου. Περισσότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζονται οι ερωτηθέντες «ως προς το πώς» θα κυμανθεί η ανεργία το 2002.

Ειδικότερα, συνολικά το 55% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί είτε λίγο είτε πολύ, ενώ μόνο δύο στους δέκα (ποσοστό 16%) εκτιμούν ότι θα μειωθεί.

Στασιμότητα στον αριθμό των ανέργων προβλέπει το 23% των πολιτών όλων των χωρών.

Οι πιο ανήσυχοι

Τη μεγαλύτερη ανησυχία για το 2002 εκδηλώνουν οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε, των Φιλιππίνων και της Τουρκίας, καθώς στις χώρες αυτές καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι ο αριθμός των ανέργων μέσα στο 2002 θα αυξηθεί πολύ (66% για τη Ζιμπάμπουε και 64% για καθεμιά από τις Φιλιππίνες και την Τουρκία).

Μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 13%. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων στα κράτη-μέλη της E.E. που πιστεύουν ότι η ανεργία το 2002 θα αυξηθεί είτε λίγο είτε πολύ είναι υψηλότερο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή έρευνα της Gallup.

Πιο συγκεκριμένα, για φέτος το 55% των πολιτών της E.E. αναμένει αύξηση της ανεργίας στη χώρα τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2001 ήταν μόλις 23%.

Από το 55% των ερωτηθέντων από όλα τα κράτη που είτε απασχολούνται πλήρως (43%) είτε μερικώς (12%), οι έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η δουλειά τους είναι σταθερή, ενώ τρεις στους δέκα (32%) φοβούνται ότι υπάρχει η πιθανότητα να μείνουν άνεργοι.

Η Αργεντινή

Το γεγονός ότι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζονται οι πιο ανασφαλείς αποδίδεται στην πρόσφατη χρεοκοπία της Αργεντινής (που επηρεάζει και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική) και τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Την κατάσταση, πάντως, επιτείνει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από όσους πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν άνεργοι εκτιμούν ότι δεν θα βρουν σύντομα δουλειά. Το 52% δήλωσε ότι θα χρειαζόταν αρκετό χρόνο και μόλις το 32% εκτίμησε ότι θα βρει σχετικά γρήγορα.

Σε… πελάγη αισιοδοξίας οι κάτοικοι του Κοσόβου

Μόνο 2 στους 10 «βλέπουν» οικονομική ευμάρεια…

Απαισιόδοξη εμφανίζεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων -παγκοσμίως- για την πορεία των οικονομικών τους το 2002. Το 36% εκτιμά ότι θα περάσει μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες, ενώ το 39% δεν περιμένει μεγάλες αλλαγές στα εισοδήματά του. Μόνο δύο στους δέκα (ποσοστό 19%) πιστεύουν ότι το 2002 θα χαρακτηρίζεται από οικονομική ευμάρεια.

Οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ειδικότερα, οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση το 2002 θα παραμείνει ίδια με το 2001 (42%). Εξίσου σημαντικό, πάντως, είναι το ποσοστό (39%) εκείνων που πιστεύουν ότι θα υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες.

Από τους λαούς του υπόλοιπου κόσμου οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε εμφανίζονται, όπως και πέρυσι, οι πλέον απαισιόδοξοι, καθώς το 65% πιστεύει ότι το 2002 θα έχουν οικονομικές δυσκολίες. Στον αντίποδα, οι πιο αισιόδοξοι ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά τους το 2002 είναι οι κάτοικοι της Νιγηρίας (68%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT