Βαθαίνει το χάσμα στην Υγεία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόβλεπτο διαγράφεται το μέλλον της «σύρραξης» πανεπιστημιακών γιατρών και υπουργείου Υγείας καθώς σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των συλλόγων ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι δεν θα «κατέβουν» στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου και στο Παπαγεωργίου, εάν αυτά δεν αποκτήσουν πανεπιστημιακή διοίκηση. Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν, οι φοιτητές της Ιατρικής έχουν χάσει τουλάχιστον επτά μήνες εκπαίδευσης και κάνουν λόγο για «ολέθρια αποτελέσματα του νόμου 2889/01» -που όπως υποστηρίζουν καταργεί τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου και τη λειτουργική ανεξαρτησία των πανεπιστημιακών γιατρών- στην εκπαίδευση των φοιτητών και την περίθαλψη των ασθενών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθήνας κ. Λίλα Αστερίου κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας κ. Αλέκο Παπαδόπουλο για «ψευδή» χαρακτηρισμό του νοσοκομείου Χαϊδαρίου ως πανεπιστημιακό, καθώς, όπως είπε, δεν πληροί τους όρους λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ενώ ο υπουργός «έχει ήδη διορίσει διοικητή της αρεσκείας του». Βασικό αίτημα των πανεπιστημιακών γιατρών και του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως είπε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας, είναι η λειτουργία δύο πανεπιστημιακών νοσοκομειακών συγκροτημάτων υπό πανεπιστημιακή και μόνο διοίκηση? ενός στο Κέντρο της Αθήνας με την αξιοποίηση των νοσοκομείων Λαϊκό, Αρεταίειο, Αιγηνίτειο, Αλεξάνδρα και Ανδρέα Συγγρού και ενός στη Δυτική Αττική (Χαϊδάρι). O κ. Κίττας μάλιστα θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Παπαδόπουλου, ότι «οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν θέλουν να φύγουν από το Κολωνάκι», σημείωσε ότι «οι περισσότεροι καθηγητές διαμένουν στην Εκάλη, άρα τους συμφέρει περισσότερο η διαδρομή μέχρι το Χαϊδάρι, απ’ ό,τι το Κέντρο».

Παράλληλα, την πρόθεσή τους να μη… μετακομίσουν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» εκφράζουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το γραμματέα του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ. Παντελή Μακρή, για να λειτουργήσει το «Παπαγεωργίου» ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα πρέπει να μεταφερθούν σε αυτό τουλάχιστον 16 πανεπιστημιακές κλινικές και όχι 3-4 που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας, ενώ σαφώς θα πρέπει να οριστεί πανεπιστημιακή και μόνο διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών γιατρών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας εστίασαν και στα προβλήματα, που προκαλεί στην εκπαίδευση των φοιτητών, η εφαρμογή του νόμου 2889/01 του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα αναφέρθηκαν σε αποφάσεις των διοικητών των νοσοκομείων Ιπποκράτειο και Αλεξάνδρα, να μην επιτρέψουν την είσοδο σε ορισμένους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Υπό το πλαίσιο αυτό, οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας απέχουν έως και την 24η Ιανουαρίου από όλα τα καθήκοντά τους, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Αθηνών προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών της Αθήνας.

* Εν τω μεταξύ για συμβιβασμό με τους υπονομευτές της μεταρρύθμισης του χώρου της Υγείας κατηγορεί σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Συντονιστής της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, τον υπουργό Υγείας κ. Αλέκο Παπαδόπουλο. O κ. Κακλαμάνης σχολιάζοντας απάντηση του υπουργού σε σχετική ερώτηση, σημειώνει ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν ονοματίζει τους «αρουραίους» ή «πιράνχας» του έργου της μεταρρύθμισης, ενώ συμβιβάζεται με τη λογική των περικοπών σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT