Εταιρείες συμβούλων ο μύθος καταρρέει

Εταιρείες συμβούλων ο μύθος καταρρέει

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κατάρρευση της μεγάλης αμερικανικής ηλεκτρικής εταιρείας Enron, πέραν των άλλων ανέδειξε και τον προβληματικό ρόλο των διεθνών εταιρειών συμβούλων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κατακυριεύσει τις μεγάλες οικονομικές υποθέσεις και στη χώρα μας. H αμφισβήτηση του ελεγκτικού και συμβουλευτικού έργου τους γιγαντώνεται διεθνώς, και θέτει ευρύτερο θέμα για την ποιότητα των υπηρεσιών, το επίπεδο των αμοιβών και το ρόλο των 5-6 μεγάλων διεθνών οίκων που μονοπωλούν την ελληνική αγορά και έχουν εμπλακεί σε πλήθος ιδιωτικοποιήσεων.

Η μεγάλη Arthur Andersen, που έχει χειρισθεί πάμπολλες υποθέσεις στην Ελλάδα, είναι τώρα υπόλογη στις ΗΠΑ, καθώς στελέχη της παραδέχθηκαν σε επιτροπή του Κογκρέσου ότι κατεστράφησαν έγγραφα της Enron, τα οποία κατεδείκνυαν την δυσμενή οικονομική θέση της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια.

Η γνωστή στην Ελλάδα Credit Suisse First Boston, η οποία υποστήριζε μέχρι την πτώχευσή της την ΑΧΟγια την εξαγορά της Ολυμπιακής, πλήρωσε πρόστιμο 100 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Ο μύθος της ανεξαρτησίας των ξένων οίκων καταρρέει διεθνώς και δεν είναι τυχαίο ότι οι New York Times έγραψαν προχθές ότι «τα κριτήρια λογιστικής έχουν σε πολλές περιπτώσεις εκπορνευθεί, καθώς στελέχη εταιρειών ορκωτών λογιστών φοβούνται να αποκαλύψουν τα ψεύτικα στοιχεία των πελατών τους και τις υπόγειες συμφωνίες, για να μη χάσουν τις υψηλές αμοιβές που λαμβάνουν».

Παρόμοιες συνθήκες θα μπορούσαν να περιγραφούν και εδώ, καθώς οι διεθνείς οίκοι, εισέβαλαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην μικρή επαρχία της Βαλκανικής και σάρωσαν στην κυριολεξία τις αναξιόπιστες και αποδεκατισμένες από την κομματοκρατία αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, σε σημείο που σήμερα να αντιστοιχεί και ένας ξένος σύμβουλος διά πάσαν νόσον και πάσαν ασθένειαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT