«Αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων»

«Αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων»

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα της συνεχούς εγρήγορσης και της ανάγκης τήρησης των κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων έστειλε, χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που μετά σχεδόν δύο μήνες «επέστρεψε» στην –εβδομαδιαία πλέον– ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Η επιστροφή έγινε μία ημέρα όπου κατεγράφησαν δύο θάνατοι ασθενών λόγω COVID-19, και 36 νέα περιστατικά εκ των οποίων 17 στην Αττική και δέκα διάσπαρτα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο κ. Χαρδαλιάς έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επαναφορά του εβδομαδιαίου «ραντεβού» είναι για να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για το τι γίνεται με το «άνοιγμα των συνόρων», πώς εξελίσσεται η κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, «μακριά από φήμες και αβάσιμες πληροφορίες». Απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα νέο γενικευμένο lockdown, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα και ένα τοπικό lockdown είναι ένα αρκετά μακρινό σενάριο, «εάν ο καθένας μας κάνει αυτό που πρέπει». Αναφορικά με το θέμα των πανηγυριών τον Αύγουστο, εξέφρασε την άποψη ότι μπορούμε να ζήσουμε το φετινό καλοκαίρι και χωρίς αυτά.

«Παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων λόγω των επισκεπτών – τουριστών «αναμενόμενη». Σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη της πανδημίας έως και την περασμένη Κυριακή, από τις 4.007 κρούσματα που είχαν καταγραφεί, τα 435 αφορούσαν άτομα που συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα (τουλάχιστον έως την Κυριακή), 1.030 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί έχουν λάβει εξιτήριο, 2.347 ανέρρωσαν σπίτι τους.

«Αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων»-1

«Οσες χώρες χαλάρωσαν επαναπαυόμενες στην αρχική επιτυχία τους το πλήρωσαν ακριβά», σημείωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την Κυριακή έως και χθες ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε 4.048 εκ των οποίων τα 36 κατεγράφησαν χθες. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο επιπλέον θανάτους ασθενών, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της COVID-19 να είναι 197. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας 10 ασθενείς. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, πέντε είναι «εισαγόμενα»,  17 εντοπίστηκαν στην Αττική, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη, από δύο σε Ξάνθη και Λάρισα και από ένα σε Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Κόρινθο, Πέλλα και Σάμο.

«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε η κατάσταση να βρίσκεται υπό έλεγχο. Οσες χώρες χαλάρωσαν επαναπαυόμενες στην αρχική επιτυχία τους το πλήρωσαν ακριβά» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, θα πρέπει να τηρούνται όσα έχουμε θέσει ως προϋποθέσεις για να παραμείνουμε ασφαλείς, με έμφαση στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, και την αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.  Σε ερώτηση για ενδεχόμενα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ο υφυπουργός τόνισε «δεν υπάρχει καμία λογική και σχεδιασμός για ένα γενικευμένο lockdown». Σύμφωνα με τον ίδιο στα «εργαλεία» των Αρχών είναι και τα τοπικά lockdown, αν και, όπως είπε, «πολύ δύσκολα θα πάμε εκεί, εάν ο καθένας μας κάνει αυτό που πρέπει».

Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και των πολλών εκδηλώσεων που συνεπάγεται η γιορτή, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι τέλος του μήνα θα εξεταστεί τι θα ισχύσει. «Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση. Μπορούμε να ζήσουμε έστω αυτό το καλοκαίρι χωρίς τα πανηγύρια. Μπορεί να μας έχουν λείψει, μπορεί να είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και ανάδειξης περιοχών της χώρας, αλλά ο κίνδυνος που ενέχουν τέτοιου είδους συγχρωτισμοί είναι υψηλότατος», τόνισε.

Οι έλεγχοι σε ταξιδιώτες

Σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό υποβλήθηκε ένας στους επτά επισκέπτες στην Ελλάδα το πρώτο εικοσαήμερο Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, από την 1η Ιουλίου έως και την περασμένη Κυριακή, 918.032 άτομα εισήλθαν στη χώρα (620.652 αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς). Σε τεστ για κορωνοϊό υποβλήθηκαν 129.900 άτομα, δηλαδή το 13,9% των ταξιδιωτών, και 295 βρέθηκαν θετικά. Η πλειονότητα των θετικών κρουσμάτων εντοπίστηκε από τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα (από τις 23.497 τεστ, 186 ήταν θετικά). Από τις 98.296 τεστ σε αεροδρόμια και τις 6.119 σε λιμάνια, θετικά βρέθηκαν 105 και 4 αντίστοιχα. Οι πέντε πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών είναι οι Σερβία (78 κρούσματα), Βουλγαρία (63), Ρουμανία (61), Αλβανία (23) και ΗΠΑ (6). Από 15 έως 19 Ιουλίου είχαν φτάσει στη χώρα μας με απευθείας πτήσεις 23.559 άτομα από τη Βρετανία εκ των οποίων οι 6.692 υποβλήθηκαν σε τεστ. Από τις 5.015 δείγματα που είχαν ελεγχθεί έως χθες, δεν υπήρξε θετικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή