Οργιο εκβιασμών, εκφοβισμών και απειλών, που παραπέμπουν σε βαριά συμπτώματα θεσμικού εκτροχιασμού, έχει καταγγείλει ενώπιον της Δικαιοσύνης ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που ορίστηκε πραγματογνώμονας για την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι. Από το περιεχόμενο των αλλεπάλληλων καταθέσεών του ενώπιον του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη, ο πυραγός Δ. Λιότσιος περιγράφει πρωτοφανείς πιέσεις που δέχθηκε κατ’ επανάληψη από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο, προκειμένου να συντάξει πόρισμα συγκάλυψης για τους υπευθύνους της πυρκαγιάς με τους 102 νεκρούς.
Αίσθηση προκαλεί το ότι ο πυραγός, καταθέτοντας δύο σχεδόν χρόνια μετά τις πιέσεις που δέχθηκε, δηλαδή φέτος την άνοιξη, στον ανακριτή, παραδέχεται ότι ακόμα υπήρχε φόβος για τη ζωή του. «Ζητώ την προστασία μου σε αυτή την ποινική υπόθεση, διότι ο καταγγελλόμενος από εμένα αρχηγός του Π.Σ. κ. Β. Ματθαιόπουλος πιθανόν να διαπράξει νέες έκνομες ενέργειες απέναντί μου, τόσο ο ίδιος όσο και οποιοσδήποτε άλλος που πιθανόν εμπλέκεται στην ποινική αυτή υπόθεση σύμφωνα και με τα λεγόμενά του», αναφέρει. Οι απειλές «θα σε σκίσουμε» και άλλες παρόμοιες από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, με αγοραίο ύφος και πρακτικές που ταιριάζουν σε μαφιόζους περιγράφονται στις καταθέσεις του αξιωματικού και προδίδουν σοβαρές αλλοιώσεις και θεσμική εξαχρείωση ανώτατων στελεχών νευραλγικών κρατικών υπηρεσιών.
Ο Δημ. Λιότσιος μιλάει για «άνωθεν» πολιτικές εντολές τις οποίες επικαλείτο ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής για να τον φοβίσει και να τον πείσει να κάνει πίσω και να συγκαλύψει την υπόθεση. «Οσον αφορά την υπουργό», καταθέτει στον ανακριτή, «πιθανότατα μιλάει για την αρμόδια τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διότι μόνον από αυτήν δέχεται υπηρεσιακές εντολές», σημειώνοντας ότι την «ενέπλεξε» για να καταφέρει να τον πείσει να συγκαλύψει τις ευθύνες.
Ο τότε αρχηγός τον προτρέπει «να κάνει τον Κινέζο», τον απειλεί «ότι θα έρθει χαρτάκι» για δυσμενή μετάθεσή του και του αναφέρει προηγούμενα χαρακτηριστικά παραδείγματα εξόντωσης υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πυροσβεστικής που απαξιώθηκαν και αποπέμφθηκαν στο πλαίσιο «συναδελφικών» αλληλοεξοντώσεων.
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που έχει καταθέσει κατ’ επανάληψιν ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, πως ο τότε αρχηγός του Π.Σ. τον πίεζε να αποκρύπτει από τον εισαγγελέα που επόπτευε τις έρευνες για το Μάτι την πραγματικότητα. Ο Δ. Λιότσιος αναφέρει πως ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίος, που διενεργούσε την έρευνα για τους υπευθύνους της πυρκαγιάς, τον στήριξε στην προσπάθειά του να μη συγκαλύψει και τον έθεσε προ των ευθυνών του που ήταν, όπως αναφέρει, «η ανεύρεση της αλήθειας και η δικαίωση της μνήμης των νεκρών». Οπως τονίζει ο μάρτυρας, αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός, οι προσπάθειες εκφοβισμού του και απαξίωσής του θα είχαν ίσως επιτευχθεί, ενώ αποδίδει ρόλο ανάμειξης στη συγκάλυψη στην τότε Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, που συνέταξε και αυτή πόρισμα αλλά χωρίς απόδοση ευθυνών. Πάντως, μετά τις καταθέσεις Λιότσιου, που ξεκίνησαν στις 3 Μαρτίου και κλιμακώθηκαν μέσα στον Μάρτιο για να ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου, και τις αποκαλύψεις της «Κ», δρομολογήθηκαν εισαγγελικές έρευνες που καλούνται να φθάσουν ώς την άκρη της σκοτεινής υπόθεσης που περιγράφει πρακτικές μαφίας στα υψηλά κλιμάκια κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών.
Πέραν των καταγγελιών για συγκάλυψη στο Μάτι, από το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε η «Κ», στο οποίο ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλος απειλεί και εκβιάζει τον πραγματογνώμονα, προκύπτουν κρίσιμης σημασίας θέματα προς διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα οι αναφορές του σε περιπτώσεις αλληλοεξόντωσης υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πυροσβεστικής με τη μέθοδο της επαγγελματικής τους απαξίωσης, όταν εκδηλωνόταν πυρκαγιά στην περιοχή τους, είναι πρωτάκουστες. Πάντως, η Δικαιοσύνη καλείται τώρα να αποκαθάρει μία δυσώδη ιστορία αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.