Ανάδειξη αριστείας στον τομέα της πολυγλωσσίας

Ανάδειξη αριστείας στον τομέα της πολυγλωσσίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέντρο Αριστείας για την Πολυγλωσσία και Γλωσσική Πολιτική ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για μια απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ που εντάσσεται στη στρατηγική του ιδρύματος να αναδείξει την αριστεία σε τομείς στους οποίους διαπρέπει, ενισχύοντας την επιρροή και την παρεμβατικότητά του τόσο στις επιστημονικές εξελίξεις όσο και στην πολιτική ζωή.

Ειδικότερα, το Κέντρο φιλοδοξεί «να έχει ρόλο συμβούλου της πολιτείας με την υποβολή στους αρμόδιους θεσμούς προτάσεων που βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα για τις κατάλληλες πολιτικές, ενόψει των κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο λόγω των ψηφιακών τεχνολογιών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ολοένα αυξανόμενων ροών μετανάστευσης και μετακίνησης πληθυσμών», όπως αναφέρεται από το ΕΚΠΑ.

Το Κέντρο έχει ήδη προγραμματίσει τα έργα με τα οποία θα ασχοληθεί κατά την πρώτη διετία λειτουργίας του – έργα τα οποία ξεκινάει με ιδίους πόρους, όπως το διεθνές Παρατηρητήριο Πολυγλωσσίας και η Πλατφόρμα Αξιολόγησης Γλωσσομάθειας, καθώς και έργα τρίτων στα οποία θα συμμετάσχει το Κέντρο. Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, το Κέντρο ενδιαφέρεται για τη γλωσσική ποικιλότητα, τη γλωσσική ετερότητα, την πολυφωνία και γενικότερα την πολυγλωσσία σε όλες τις διαστάσεις. Μελετάει επίσης ζητήματα που αφορούν τη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλότητα, την εκπαίδευση κοινωνικών ομάδων με διαφορετικές γλωσσικές ανάγκες, τις κοινωνικές και ιδεολογικές διαστάσεις της εκμάθησης και της χρήσης των γλωσσών καθώς και τη διαπολιτισμική – κριτική ανάλυση λόγου για θέματα που αφορούν τις κοινωνίες της Ευρώπης. Το ΕΚΠΑ θεωρεί «πως είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης ενός πολυγλωσσικού ήθους επικοινωνίας. Είναι απαραίτητο να μάθουν οι πολίτες –ιδίως οι νέοι– πώς να χρησιμοποιούν δημιουργικές πρακτικές επικοινωνίας, πέρα από γλωσσικά και πολιτισμικά σύνορα ή φραγμούς».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή