Αγία Σοφία: Κλίμα οδύνης στην Εκκλησία της Ελλάδος

Αγία Σοφία: Κλίμα οδύνης στην Εκκλησία της Ελλάδος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάχυτο κλίμα οδύνης επικρατούσε χθες στην Εκκλησία της Ελλάδος λόγω της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τέλεσε Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, κάνοντας λόγο για «ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό». Παράλληλα, πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Ενδεικτικά, Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου είχαν προγραμματίσει να τελέσουν οι μητροπόλεις Μυτιλήνης Θεσσαλονίκης, Κηφισίας, Κιλκισίου και Γουμενίσσης, Καλαβρύτων, Καστορίας, Κορίνθου, Χίου, Σιδηροκάστρου, Βεροίας, Περιστερίου, Ναυπάκτου, Μεσογαίας, Κερκύρας. Παράκληση επρόκειτο να τελεστεί, μεταξύ άλλων, στις Μητροπόλεις Πατρών, Δημητριάδος, Νεαπόλεως, Κώου, Σερρών, Κυδωνίας και Κισάμου. Την τέλεση αγρυπνίας είχαν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, οι μητροπόλεις Νέας Ιωνίας, Γλυφάδας, Λήμνου, Θεσσαλιώτιδος, Κυθήρων και Νέας Κρήνης. «Στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με προσευχή. Στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών απαντούμε με προσευχή. Η προσευχή είναι η δική μας ειρηνική επανάσταση!», δήλωσε ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ.

Πένθιμα χτύπησαν το μεσημέρι οι καμπάνες στις εκκλησίες της Κρήτης. Η απόφαση είχε ληφθεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ σε μοναστήρια και ησυχαστήρια τελέσθηκε ο παρακλητικός κανόνας ως έκφραση «της έντονης προσευχητικής αγωνίας και της παρακλητικής αναφοράς όλων μας, υπέρ των ιερών και των οσίων του γένους μας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Το ίδιο κλίμα υπήρξε και στις Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είχε συστήσει να ηχήσουν πένθιμες καμπάνες, να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες αλλά και την τέλεση του Ακάθιστου.  Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έστειλε το ίδιο μήνυμα «ως ένδειξη προσευχητικής αλληλεγγύης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο» όπως ανέφερε. Το Πατριαρχείο της Σερβίας υιοθέτησε την πρόταση για  πένθιμες κωδωνοκρουσίες και τέλεση του Ακάθιστου Υμνου υιοθέτησαν το Πατριαρχείο της Σερβίας και η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή