Ακαρπη κρίνεται η συνάντηση που είχε χθες στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με θέμα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου, η υπουργός Νίκη Κεραμέως «ζήτησε, πέραν των γενικών γνωστών τους θέσεων, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για το εν λόγω νομοσχέδιο, προκειμένου να εξεταστεί η ενσωμάτωσή τους, προς βελτίωση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Η κ. Κεραμέως, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση, υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ν.Δ. είναι επίσης γνωστές και δεν εξέπληξε κανέναν το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπηρετήσει ταυτόχρονα δύο επιταγές του Συντάγματος, να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και να επιτρέπει την ανάπτυξη επιχειρηματικής ελευθερίας. Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ δήλωσαν ότι η πρόβλεψη για την εργασιακή προστασία των εκπαιδευτικών της παραγράφου 1 εδ. 2 του άρθρου 10, που προβλέπει την εξέταση στο πλαίσιο δικαστικού ελέγχου ιδίως εάν η καταγγελία αποτελεί αθέμιτη εργοδοτική αντίδραση σε συμπεριφορές των ιδιωτικών νόμιμες και συμβατικές, είναι αχρείαστη και η υπουργός τους ρώτησε ευθέως αν θέλουν ή όχι να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Απέφυγαν να απαντήσουν, ενώ παρέδωσαν στην υπουργό τις προτάσεις τους, που κινούνται σε γενική κατεύθυνση και όχι σε συγκεκριμένα σχόλια επί του νομοσχεδίου».
Από την πλευρά του το διοικητικό συμβούλιο της ΟΙΕΛΕ έκανε λόγο για «διάλογο-παρωδία» επικρίνοντας την κ. Κεραμέως ότι «απέδειξε με όσα είπε ότι όχι μόνο στηρίζει πλήρως τις θέσεις των σχολαρχών, αλλά αν μπορούσε, θα έκανε και χειρότερα!». Στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία ανέφερε ότι η υπουργός απέρριψε τις προτάσεις της θεωρώντας «υπερβολική κάθε παρατήρησή της για τις θηριώδεις παρανομίες στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και που απέδειξε ξεκάθαρα ότι κάνει διάλογο για το θεαθήναι». Η ΟΙΕΛΕ πρότεινε απόσυρση του νομοσχεδίου μέχρι τον Σεπτέμβριο και «έναρξη ενός ανοιχτού και παραγωγικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα ενεργή».
Από την άλλη, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης, χαρακτήρισε «κρεοπωλείο για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών» το άρθρο 9 του νομοσχεδίου. «Αυτό και άλλα μεταβάλλουν προς το χειρότερο τους όρους εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Μειώνεται ο μισθός τους “εθελοντικά”. Αρκεί να… δεχθούν να κάνουν μειωμένο ωράριο. Ποιος θα δεχόταν κάτι τέτοιο με δική του πρωτοβουλία; Ξαφνικά αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν οικογένεια, δάνεια, υποχρεώσεις; Προφανώς όμως θα το δεχθεί ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται σε αδυναμία, “εθελοντικά’ πάντα, αν τον πιέσει ο σχολάρχης, προκειμένου να μη χάσει τη δουλειά του ολότελα. Εικονικά, θα έχει γίνει με δικό του αίτημα, με τη συναίνεσή του».
Τέλος, σύμφωνα με τον αιρετό της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Νίκο Φασφαλή, το υπουργείο θα προχωρήσει, με τροπολογία, σε ρύθμιση που θα προβλέπει την επιλογή των 116 νέων διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς μοριοδότηση, και μόνο με το βιογραφικό. Την επιλογή θα κάνει μια πενταμελής επιτροπή. Παρόμοια διαδικασία είχε υιοθετηθεί το 2004.