Αιτήσεις για εθελοντική επιστροφή

Αιτήσεις για εθελοντική επιστροφή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανενεργοποιείται το πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα προέλευσής τους, το οποίο είχε σταματήσει λόγω κορωνοϊού. Οι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής, το οποίο μπορεί να καλύψει συνολικά έως 5.000 αιτούντες με βάση την υφιστάμενη χρηματοδότηση, δίνοντάς τους 2.000 ευρώ προκειμένου να υποστηριχθούν στη διαδικασία επιστροφής. 

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης (AVRR) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από αίτημα της Ελλάδας και δημιουργήθηκε ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών. Είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιλβα Γιόχανσον, ωστόσο έμεινε ανενεργό λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της COVID-19 και των κλειστών συνόρων. Πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών για αλλοδαπούς βρίσκεται σε ισχύ, ωστόσο στο συγκεκριμένο προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση και σε αυτό μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν αφιχθεί έως τις 31.12.2019, υπό τον όρο ότι βρίσκονται στη Λέρο, στη Σάμο, στη Λέσβο, στην Κω και στη Χίο. Οι αιτήσεις για την πρόσθετη υποστήριξη πρέπει να κατατεθούν έως και 30 ημέρες από την ημερομηνία που επισήμως ανακοινώνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (27 Ιουλίου), με την πρόβλεψη της παράτασης για άλλες 30 ημέρες εάν ακόμη ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να επιλεχθούν δεν έχει συμπληρωθεί. Ωστόσο, δεν έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν στην παροχή πρόσθετου επιδόματος αιτούντες με εθνικότητα από ασφαλή τρίτη χώρα (Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ουκρανία, Ινδία, Αρμενία).

Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένταση στις σχέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανισμό ο οποίος έχει πολλές αρμοδιότητες σε σχέση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Η αφορμή δόθηκε με την παράταση των μέτρων περιορισμού στα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα έως τις 2 Αυγούστου, την οποία αποφάσισε το υπουργείο πριν από δέκα μέρες. Η Υ.Α. έκανε λόγο για διακριτική μεταχείριση εις βάρος των προσφύγων, που οδηγεί σε στιγματισμό τους. Χθες το υπουργείο Μετανάστευσης έστειλε απαντητική επιστολή στην Υπατη Αρμοστεία τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις για παράταση των μέτρων προστασίας των κέντρων φιλοξενίας και των ΚΥΤ λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη της εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη υπουργείου Υγείας)».

Στην επιστολή του προς την Υ.Α. το υπουργείο Μετανάστευσης επισημαίνει ότι «το σύνολο των φιλοξενουμένων διατήρησε και διατηρεί το δικαίωμά του να εξέρχεται από τις δομές, όμως με οργανωμένο τρόπο», εφόσον τίθενται περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που βγαίνουν από τις δομές. «Στόχος των μέτρων είναι η προσπάθεια απουσίας συγχρωτισμού αιτούντων άσυλο με γηγενή πληθυσμό και άρα της μεταφοράς του ιού στις δομές, όπου οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες θα δημιουργούσαν με βεβαιότητα έξαρση του ιού», καταλήγει η επιστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή