Οι Αμερικανοί φεύγουν από τη Γερμανία

Οι Αμερικανοί φεύγουν από τη Γερμανία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kατά 12.000 μειώνουν οι ΗΠΑ τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στη Γερμανία και προχωρούν σε αλλαγές σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεταφέροντας κάποιους από αυτούς τους άνδρες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μονάδων στο Βέλγιο και την Ιταλία. Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ο οποίος εξήγγειλε επίσης ότι 6.400 στρατεύματα επιστρέφουν στις ΗΠΑ. Το βήμα αναμένεται να ενοχλήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και να εξοργίσει τους βουλευτές σε αμφότερες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, καθώς η αμερικανική στρατιωτική παρουσία θεωρείται, ειδικά στη Γερμανία, ακρογωνιαίος λίθος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων. «Είμαι σίγουρος ότι η συμμαχία θα βγει καλύτερη και ενισχυμένη», είπε ο Εσπερ στους δημοσιογράφους. «Ορισμένα από αυτά τα βήματα θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων».

Περίπου 5.600 από όσους εγκαταλείψουν τη Γερμανία θα μεταφερθούν αλλού στην Ευρώπη: χειριστές F-16 στην Ιταλία και μια μονάδα θωρακισμένων που θα επιστρέψει στις ΗΠΑ θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ περιτροπής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η βάση της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ θα βρίσκεται πλέον στο Μονς του Βελγίου, αντί της Στουτγκάρδης. Παράλληλα, αναμένεται να μεταφερθεί και η έδρα της αφρικανικής διοίκησης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται επίσης στη Γερμανία, αν και αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας δεν μπορούσαν να πουν με ακρίβεια πού.

Στις αρχές του μήνα, το Associated Press είχε μεταδώσει ότι αξιωματούχοι τεσσάρων γερμανικών κρατιδίων είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τουλάχιστον 10 Αμερικανούς βουλευτές να μη μειώσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή